Wanita berarak sebagai hak di bawah ancaman di seluruh dunia

Wanita turun ke jalan pada hari Rabu untuk mempertahankan hak mereka di tengah-tengah peningkatan serangan ke atas wanita di seluruh dunia.

Pada Hari Wanita Antarabangsa, perarakan, perarakan dan demonstrasi berlangsung di ibu kota dunia, termasuk Madrid, di mana jalan lebar yang dibarisi pepohonan mengalir melalui lautan ungu, sering dikaitkan dengan hak wanita.

Perarakan berlangsung di Thailand dan Indonesia pada hari Rabu, di mana berpuluh-puluh wanita berkumpul di luar parlimen negara itu dan menyeru penggubal undang-undang untuk meluluskan rang undang-undang yang telah lama ditunggu-tunggu untuk melindungi pekerja rumah tangga, dengan beberapa melaungkan “Hidup wanita Indonesia.” tidak

Sebabnya termasuk larangan kerajaan Taliban terhadap wanita memasuki universiti Afghanistan, tindakan keras Iran terhadap protes Mahza Amini, sekatan baharu AS terhadap hak pengguguran dan kesan perang di Ukraine terhadap wanita.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres memberi amaran pada hari Isnin bahawa kemajuan global mengenai hak wanita “terbalik di hadapan mata kita” dan bahawa ia akan mengambil masa tiga abad untuk mencapai kesaksamaan jantina.

Dia menunjuk ke Afghanistan, di mana hak wanita disalahgunakan, diancam dan dicabuli di seluruh dunia, di mana “wanita dan kanak-kanak perempuan disingkirkan daripada kehidupan awam”.

Universiti Afghanistan dibuka semula pada Isnin selepas cuti musim sejuk tetapi kembali ke kelas lelaki sahaja selepas pihak berkuasa Taliban mengharamkan pendidikan tinggi untuk wanita hampir 18 bulan selepas mengambil alih kuasa.

Pada Hari Wanita Antarabangsa, Kesatuan Eropah telah mengenakan sekatan ke atas individu dan organisasi yang bertanggungjawab terhadap keganasan terhadap wanita dan pencabulan hak.

Taliban melarang Menteri Pengajian Tinggi Nida Mohammad Nadeem kerana menafikan kemasukan ke universiti wanita. Pegawai lima negara Iran, Rusia, Sudan Selatan, Myanmar dan Syria juga telah disasarkan untuk dikenakan sekatan.

Gabungan Hak Pengguguran
Di Eropah, penganjur berkata perarakan akan diadakan di beberapa negara, termasuk Perancis, di mana penunjuk perasaan akan menuntut “kesaksamaan di tempat kerja dan dalam kehidupan” di kira-kira 150 bandar dan pekan, lebih daripada tahun-tahun sebelumnya.

Protes itu tertumpu kepada perjuangan menentang pembaharuan pencen yang tidak popular di Perancis, yang menurut pengkritik adalah tidak adil kepada wanita.

Di London, Madame Tussauds akan menandakan hari itu dengan memperkenalkan karya agung hak pilih baharu oleh Emmeline Pennhurst, yang mengetuai perjuangan sengit untuk hak pilih wanita 120 tahun lalu.

Bekerja di tempat lain adalah dilarang.

Di Pakistan, perarakan itu telah dikritik kerana mempromosikan nilai liberal Barat dan menjejaskan sentimen agama dan budaya, dengan penganjur berdepan pelbagai cabaran mahkamah terhadap protes itu.

Di Cuba yang dikuasai komunis, di mana pertubuhan feminis menyeru orang ramai untuk menyertai “perarakan maya” di media sosial untuk meningkatkan kesedaran tentang keganasan seksual dan feminisme, protes bermula awal tahun ini. Pekerja yang meminta kebenaran telah ditangkap. Penyertaan adalah dijemput.

Pada hari Rabu, Mahkamah Agung AS pada Jun 1973 Roe lwn. Feminis menganjurkan hak pengguguran, terutamanya selepas membatalkan keputusan Wade, yang menjamin hak perlembagaan wanita untuk hamil.

Di Eropah, Hungary dan Poland juga baru-baru ini mengurangkan hak ini.

“Kami berjuang menentang patriarki … dengan kuasa baharu menentang hak – seperti hak untuk pengguguran – yang kami telah menangi melalui perjuangan,” baca satu kenyataan dari perarakan Madrid, yang bermula pada 1800 GMT.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold