Universiti Afghanistan dibuka semula tetapi wanita masih dihalang

Universiti Afghanistan dibuka semula pada Isnin selepas cuti musim sejuk tetapi kembali ke kelas lelaki sahaja selepas pihak berkuasa Taliban melarang wanita daripada pengajian tinggi.

Larangan universiti itu adalah satu daripada beberapa larangan ke atas wanita sejak Taliban mengambil alih kuasa pada Ogos 2021 dan telah mencetuskan kemarahan global, termasuk di dunia Islam.

Rachela (22) dari Kurna, Madhya Pradesh berkata: “Menyayat hati melihat kanak-kanak pergi ke universiti dan kami terpaksa tinggal di rumah.

“Diskriminasi jantina terhadap wanita kerana Islam membenarkan pendidikan tinggi. Tiada yang menghalang pembelajaran.”

Saudara lelaki dihalang dari kampus selepas rejim Taliban menuduh pelajar perempuan melanggar peraturan berpakaian yang ketat.

Banyak universiti telah memperkenalkan kemasukan dan bilik darjah yang diasingkan jantina, serta membenarkan profesor atau dekan wanita untuk mengajar wanita.

“Ia adalah satu tragedi bahawa beribu-ribu kanak-kanak perempuan hari ini tidak mendapat pendidikan,” kata Muhammad Haseeb Habibzada, seorang pelajar sains komputer di Universiti Herat, kepada AFP.

Kami cuba menyelesaikan masalah ini dengan berinteraksi dengan pensyarah dan pelajar lain supaya lelaki dan perempuan dapat belajar dan berkembang bersama.

Istullah Nejad, seorang pelajar kejuruteraan di Universiti Kabul terbesar di Afghanistan, berkata bahawa pendidikan adalah hak asasi wanita.

Tidak ada masalah jika kelas pada hari berbeza, mereka berhak belajar dan dia sepatutnya mendapat hak itu,” katanya ketika memasuki kampus universiti itu.

Takut kerajaan
Wahida Durrani, seorang pelajar kewartawanan dari Herat, telah dihalang daripada universiti tahun lepas kerana kerajaan Taliban mahu perempuan berhenti sekolah.

“Jika gadis dan wanita Afghanistan mendapat pendidikan, mereka tidak akan menerima kerajaan yang mengeksploitasi Islam dan Al-Quran,” katanya.

“Mereka akan mempertahankan hak mereka, yang menjadi ketakutan kerajaan.

Pelajar lelaki Universiti Rana swasta di ibu negara kembali ke kelas pada Isnin.

“Kakak saya, malangnya, tidak boleh datang ke universiti, dia cuba belajar di rumah,” kata seorang lagi pelajar kewartawanan Ibradullah Rahimi.

Sebelum larangan itu, poster pakaian yang patut dipakai oleh wanita dipasang di koridor universiti.

Walaupun ramai pegawai Taliban telah berjanji bahawa larangan pendidikan kanak-kanak perempuan adalah sementara, mereka gagal membuka semula sekolah menengah perempuan yang telah ditutup selama lebih setahun.

Para pegawai memetik pelbagai sebab penutupannya, termasuk kekurangan dana untuk memperbaharui kurikulum gaya Islam.

Menurut beberapa pegawai Taliban, kebenarannya ialah ulama ultra konservatif yang menasihati Pemimpin Tertinggi Afghanistan Haibatullah Akhundzada sangat skeptikal terhadap pendidikan wanita moden.

Sejak kembali berkuasa, pegawai Taliban secara berkesan telah mengecualikan wanita daripada kehidupan awam.

Wanita dipecat daripada banyak pekerjaan kerajaan atau dibayar sebahagian kecil daripada gaji mereka sebelum ini untuk tinggal di rumah.

Mereka dilarang dari taman, pameran, gimnasium dan tempat mandi awam dan mesti keluar di khalayak ramai.

Kumpulan hak asasi manusia telah mengecam larangan itu, yang disifatkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai “seksis”.

Masyarakat antarabangsa telah menjadikan hak wanita untuk mendapat pendidikan sebagai isu utama dalam rundingan untuk menyokong dan mengiktiraf kerajaan Taliban.

Setakat ini, tiada negara yang mengiktiraf Taliban sebagai pemerintah sah Afghanistan secara rasmi.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold