Unit tekstil tidak membeli lin untuk masalah kecairan

LAHORE: Garis putih muncul pada pembeli ekuiti yang membeli kilang tekstil.

Menurut data yang dikongsikan oleh Persatuan Ginners Kapas Pakistan (PCGA) pada hari Jumaat, unit ginning di seluruh negara menghasilkan 449,315 bal sehingga 3 Mac, meningkat 379 peratus daripada 93,833 bal pada tarikh yang sama tahun lepas.

Kilang tekstil membeli 4,421,000 bal sehingga 3 Februari, turun 39.70% daripada 733,200,000 bal dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Kilang ginning kapas menerima 48.75 lakh bale dalam tempoh tersebut, iaitu 34.49% kurang daripada 74.41 lakh bale musim lalu.

Banjir di Pakistan telah mengurangkan pengeluaran kapas, memusnahkan sebahagian besar tanah pertanian negara itu, khususnya di wilayah Sindh dan Baluchistan.

Kapas ialah bahan mentah yang penting untuk sektor tekstil negara dan pemacu pertumbuhan bagi ekonomi Pakistan yang kekurangan tunai, yang sudah menghadapi defisit pertukaran asing sebanyak $3.81 bilion, satu bilion Ia hanya satu perempat daripada satu dolar. Import bulan ini.

Pengeluaran kapas jatuh lebih daripada 34 peratus.

Di sebalik permintaan daripada pasaran luar, hanya 4900 bal dieksport tahun lepas, jadi eksport kapas telah menurun sebanyak 69.38 peratus tahun ini.

Sohail Mehmood Haral, ginar, berkata masalah tunai dan peningkatan 24 peratus dalam kadar markup telah menghalang pemilik kilang tekstil daripada menyimpan inventori untuk masa yang lama.

“Millers fikir mereka akan membeli apabila mereka memerlukan dan bukannya mengambil kesempatan daripada kadar faedah yang lebih tinggi.”

Pengerusi Forum Broker Kapas Karachi Naseem Usman berkata peningkatan kos buruh, bahan api dan bahan mentah serta kadar faedah yang tinggi di negara ini telah menyebabkan industri berhati-hati terhadap pelaburan.

Katanya, harga kapas murah pada musim lalu, namun tahun ini harganya meningkat berbanding musim sebelumnya.

Sementara itu, data PCGA menunjukkan penurunan ketara dalam pendapatan kapas di Sindh.

Sehingga 1 Mac, import kapas Sindh turun sebanyak 1.664 juta bal atau 46.5 peratus kepada 1.879 juta bal. Pada asas bulanan, penerimaan kapas pada 1 Februari kekal stabil pada 18.71 juta bal, peningkatan sebanyak 0.5 peratus.

Begitu juga, Punjab menghasilkan 29.96 juta bal kapas, iaitu 23.7 peratus kurang daripada 3.92 juta bal dalam tempoh yang sama tahun lepas. Bagaimanapun, terdapat peningkatan 3.6 peratus berbanding 2.893 juta bal pada 1 Februari.

Bulan lalu, Persatuan Kilang Tekstil Semua Pakistan (Optma) meminta kerajaan pusat menyediakan medan sama rata bagi industri pengeksportan di seluruh negara dengan melaksanakan harga gas rata $7 setiap mmbtu. .

Beliau memberi amaran bahawa keputusan kerajaan untuk membatalkan tarif tenaga yang berdaya saing di peringkat serantau untuk kuasa untuk mengeksport unit akan menjejaskan industri tekstil Punjab.

Dan, Disiarkan pada 4 Mac 2023

About admin

Check Also

Rupee merosot lebih Rs3 berbanding dolar dalam pasaran antara bank

Gagal mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, pasaran mata wang runtuh apabila rupee Pakistan menyusut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold