Tampalan S. Arabia-Iran mengejutkan dunia

• Empat hari dua bulan rundingan dimulakan dengan persetujuan untuk memanggil balik diplomat.
• China menggelarnya sebagai ‘kemenangan keamanan’. Pakistan, Amerika dan negara-negara Teluk kembali normal.

TEHRAN: Kuasa serantau Iran dan Arab Saudi bersetuju pada hari Jumaat untuk memulihkan hubungan dan membuka semula aktiviti diplomatik, satu kejutan, pengumuman ditengah China yang boleh memberi implikasi yang meluas kepada Timur Tengah.

Dalam satu kenyataan tiga pihak, Tehran dan Riyadh berkata mereka akan membuka semula kedutaan dan konsulat dalam tempoh dua bulan dan melaksanakan perjanjian kerjasama keselamatan dan ekonomi yang ditandatangani 20 tahun lalu.

Pengumuman hari Jumaat berikutan lima hari rundingan tanpa pengumuman di Beijing dan beberapa pusingan rundingan di Iraq dan Oman, melengkapkan usaha yang lebih luas untuk meredakan ketegangan di rantau itu.

“Selepas perbincangan, Iran dan Republik Islam Arab Saudi telah bersetuju untuk memulihkan hubungan diplomatik dan membuka semula kedutaan dan konsulat,” kata kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh media negara kedua-dua negara.

Hubungan dengan Riyadh telah tegang sejak hukuman mati Arab Saudi terhadap ulama Syiah yang dihormati Nimr al-Nimr berikutan serangan terhadap misi diplomatik Saudi oleh penentang Iran pada 2016 — satu siri titik kilat antara dua musuh lama itu.

Ketegangan antara Arab Saudi, pengeksport minyak terbesar dunia, dan Iran, yang aktiviti nuklearnya tidak menjadi masalah kepada kerajaan Barat, akan membentuk hubungan di rantau yang telah bermasalah selama beberapa dekad.

Perjanjian itu, yang ditandatangani oleh pegawai tertinggi pertahanan Iran, Ali Shankhani dan penasihat keselamatan negara Arab Saudi, Mossad bin Mohammad al-Aiban, mengulangi perjanjian kerjasama pertahanan 2001 dan perjanjian terdahulu lain mengenai perdagangan, ekonomi dan pelaburan. Bersetuju untuk dilaksanakan.

Diplomat tertinggi China Wang Yi menyifatkan perjanjian itu sebagai kemenangan untuk dialog dan keamanan, berkata Beijing akan memainkan peranan yang membina dalam menyelesaikan masalah global yang sukar.

 

Jurucakap keselamatan negara Rumah Putih berkata Arab Saudi, yang ingin mengembangkan perkongsiannya dengan China, telah memaklumkan kepada Amerika Syarikat tentang rundingan di Beijing, tetapi Washington tidak terlibat secara langsung.

Mereka bersetuju memulihkan hubungan diplomatik dan membuka semula kedutaan dan konsulat dalam tempoh dua bulan, menurut Agensi Akhbar Saudi.

Perjanjian itu merangkumi komitmen kedua-dua pihak untuk menghormati kedaulatan negara dan tidak mencampuri urusan dalaman negara.

Mereka bersetuju untuk melaksanakan Perjanjian Kerjasama Pertahanan 1998 dan Perjanjian Am Kerjasama dalam Ekonomi, Perdagangan, Pelaburan, Teknologi, Sains, Kebudayaan, Sukan dan Belia.

‘Ketepikan perbezaan anda’

“Ini adalah platform untuk dua kuasa besar di rantau ini untuk menyelesaikan perbezaan mereka,” kata Tina Espantiari dari Kumpulan Krisis Antarabangsa.

“Potensi kelemahan ialah apabila mereka mengasingkan kawasan dan mencampuradukkan keadaan, anda kehilangan konteks dan kepentingan serantau, yang boleh menjadi masalah.”

Menteri Luar Iran Hossein Amir Abdullahian mengalu-alukan perjanjian itu, berkata Tehran akan “secara aktif membangunkan inisiatif serantau lain”.

“Kepulangan hubungan normal antara Tehran dan Riyadh adalah peluang yang baik untuk kedua-dua negara, rantau ini dan dunia Islam,” katanya dalam tweet.

Putera Faisal bin Farhan Al Saud, diplomat tertinggi Arab Saudi, berkata perjanjian itu didorong oleh keinginan kerajaan untuk “pemahaman dan dialog politik” – pendekatan yang beliau harap akan menjadi norma di rantau ini.

Pengumuman itu disambut baik oleh Iraq, UAE dan Qatar.

Rumah Putih juga mengalu-alukan perjanjian itu, tetapi berkata ia masih harus dilihat sama ada rakyat Iran menunaikan kewajipan mereka.

Ketua Hizbullah Lubnan, sebuah kumpulan militan yang disokong Iran, menggelar perjanjian itu sebagai “perkembangan yang baik”.

“Ini boleh membuka sempadan baharu di rantau ini,” kata Hassan Nasrallah, yang kerap mengkritik Arab Saudi.

Pakistan mengalu-alukan keadaan normal.

Pakistan juga mengalu-alukan normalisasi hubungan diplomatik antara Arab Saudi dan Iran dengan bantuan China.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, Pejabat Luar berkata ia berharap kemenangan diplomatik penting bagi Pakistan ini akan membawa kepada keamanan dan kestabilan di rantau ini dan seterusnya. “Kami menghargai kepimpinan berwawasan China dalam perjanjian bersejarah ini, yang menunjukkan kuasa penglibatan yang membina dan dialog yang bermakna,” katanya. Laporan itu memuji kepimpinan Arab Saudi dan Iran yang berwawasan atas perkembangan positif ini.

Diterbitkan pada 11 Mac 2023 pagi.

About admin

Check Also

Gabenor Taliban wilayah Afghanistan terbunuh dalam letupan: polis

Gabenor Taliban di wilayah Balkh Afghanistan dibunuh di pejabatnya pada Khamis, kata polis. Jurucakap polis …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold