Surcaj Rs3.8 yang dikenakan ke atas pengguna kuasa

ISLAMABAD: Pihak Berkuasa Pengawalseliaan Elektrik Negara (NEPRA) pada hari Isnin meningkatkan tarif unit sebanyak Rs 1 50 paise. 3.82 menerima keputusan kerajaan untuk menyiasat surcaj dan kemudian diteruskan pada kadar yang rendah. . Rupee seunit pada tahun kewangan yang akan datang. 1.43

Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) telah mengenakan surcaj lanjut untuk membiayai pinjaman sektor tenaga dan menghapuskan pinjaman bulat $ 2.6 trilion menjelang Disember 2022.

Semasa pendengaran awam minggu lalu, empat ahli dan pengerusi Nabra berulang kali menimbulkan persoalan mengapa pengguna harus dikenakan pinjaman ‘setem getah’ dalam sektor kuasa, yang tidak cekap, penyalahgunaan dan penyalahgunaan. Syarikat -syarikat kuasa dan pengawal selia menolak bekalan kuasa sebagai “kos sewenang -wenang”.

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa pengawalseliaan mengubah kedudukannya berdasarkan ‘pendapat undang -undang’ yang diberikan oleh Kementerian Undang -undang dan Keadilan. “Sebarang caj tambahan akan dikenakan dan kerajaan pusat akan dimaklumkan dalam Warta Rasmi,” kata Kementerian Undang -undang.

Seksyen 31 (8) memperuntukkan lebih banyak pemberitahuan yuran tambahan, yang akan dimasukkan dalam yuran yang ditetapkan oleh Nepra mengikut undang -undang yang diberitahu oleh kerajaan pusat. Memandangkan faktor -faktor di atas, cadangan kerajaan pusat boleh dipertimbangkan.

“Oleh itu, pihak berkuasa telah memutuskan untuk membenarkan caj tambahan dari pelbagai kategori pengguna (bekas Wapta Disco dan K Electric) dari Mac hingga Jun 2023 dan Mac 2023-24. Power Holding Limited (PHL),” kata pengawal selia.

Menurut perintah itu, Kerajaan akan mengeluarkan pemberitahuan rasmi untuk menerima tambahan 43 Paise seunit dari pengguna pertanian dan domestik kepada 300 unit. Lebih daripada 300 unit dalam sektor perumahan, komersial, perindustrian, perkhidmatan umum, borong dan Rs. 3.82 akan dikenakan. Permohonan surcaj antara bekas pengguna Wapa Disco dan KE tidak akan menjadi masalah.

Oleh itu, kesan surcaj keseluruhan akan menjadi rupee pada tahun 2023-24. 335 crores

Dengan surcaj tambahan ini, dari Mac hingga Jun 2023, rupee tambahan. 75 bilion rupee akan dibayar, yang kira -kira pengatur mengatakan bahawa pemulihan 90 % akan menjadi Rs 68 bilion.

Ia diterbitkan pada 7 Mac, 2023.

About admin

Check Also

Rupee merosot lebih Rs3 berbanding dolar dalam pasaran antara bank

Gagal mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, pasaran mata wang runtuh apabila rupee Pakistan menyusut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold