SSGC mencari Rs 392 seunit kenaikan harga

ISLAMABAD: Beberapa hari selepas kenaikan harga gas asli untuk pengguna, Sui Southern Gas Company Limited (SSGCL) telah meningkatkan hasil bagi setiap juta unit haba British (MMBTU) sebanyak Rs. Memutuskan untuk meningkatkan 392. Tuntutan untuk 2023-24 adalah sekitar Rs. kerugian 98 crore

Agensi Kawal Selia Minyak dan Gas (Ojira) berkata pada Khamis bahawa ia telah menerima permintaan untuk pendengaran awam.

Jumlah keperluan hasil syarikat yang berpangkalan di Karachi untuk tahun kewangan berikutnya ialah Rs. 266 bilion, tetapi pada harga tetap semasa tahun ini hasil jualan ialah Rs. 168 bilion rupee akan diterima.

Jadi baki Rs. 98 bilion rupee perbezaan daripada kenaikan harga 392 rupee seunit

Di samping itu, syarikat itu mempunyai sekitar Rs. Beliau berkata terdapat defisit hasil sebanyak 15 ribu crores.

Oleh itu satu unit keperluan bekalan RLNG ialah Rs. 32.62 meminta kenaikan harga berterusan tambahan.

Pada tahun kewangan semasa, hasil kedua-dua syarikat gas ialah 2 bilion rupee. 3 trilion 10 bilion rupee untuk menampung defisit, kerajaan menaikkan harga gas kepada pengguna sebanyak 124 peratus.

Berdasarkan harga tetap bendi, kerajaan mempengaruhi kepentingan sosio-politik pelbagai golongan pengguna. Harga gas pengguna disemak dua kali setahun.

Diterbitkan pada 3 Mac 2023 Pagi.

About admin

Check Also

Rupee merosot lebih Rs3 berbanding dolar dalam pasaran antara bank

Gagal mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, pasaran mata wang runtuh apabila rupee Pakistan menyusut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold