SOKERS’ CORNER: AZAADI DARI APA, ANYWAY?

Selepas penyingkirannya pada April 2022, Imran Khan merancang untuk melancarkan ‘perarakan jauh’ untuk menyerang Islamabad dan memaksa kerajaan baharu meletak jawatan.

Perarakan mereka dinamakan ‘Azadi March’ (Freedom/Freedom March). Kebebasan dari apa, seseorang mungkin bertanya? Sudah tentu, pada zahirnya ini bermakna kebebasan daripada kerajaan yang menggantikan pemerintahan mereka. Tetapi ada sesuatu yang lebih psikologi di bawah permukaan.

Walaupun perarakan itu gagal, dia menggesa penyokongnya untuk menyokongnya jika mereka mahukan kebebasan. Kawasan terasnya ialah kelas pertengahan bandar, jadi kebebasan dalam konteks ini boleh difahami sebagai kebebasan daripada kekangan politik yang mengawal Imran dan kawasannya.

Penyokong Imran terkejut melihat lawannya menggunakan perlembagaan untuk memalukannya di parlimen. Tidak keterlaluan jika dikatakan pada hari Imran digulingkan daripada kuasa, ramai penyokong mendengar perkataan perlembagaan. Harus diingat bahawa ini adalah puak yang sama yang menyokong diktator tentera seperti Jeneral Ziaul Haq dan Jeneral Pervez Musharraf. Kedua-duanya berkata bahawa perlembagaan bukan sekadar sehelai kertas.

Pemimpin seperti Jeneral Ziaul Haq, Jeneral Pervez Musharraf dan kini Imran Khan berharap untuk ‘membebaskan’ pengikut mereka daripada ‘peraturan’ perlembagaan dan parlimen.

Zia memberitahu wartawan Iran pada 1977, sebulan selepas berkuasa, “Apakah itu perlembagaan? Ia adalah buku kecil 12 atau 10 halaman. Kita boleh mengoyakkannya dan mengatakan esok bahawa kita akan hidup dalam sistem yang berbeza.” …” Musharraf, yang berkuasa pada Oktober 1999, mengisytiharkan, “Saya fikir perlembagaan adalah sekeping kertas yang dibuang ke dalam tong sampah.”

Kedua-duanya merasakan bahawa perlembagaan adalah penghalang kepada masa depan cerah Pakistan. Malah, kedua-dua jeneral akhirnya merasakan keperluan untuk mewujudkan badan perundangan nasional dan serantau yang baru, tetapi mereka ditubuhkan melalui kejuruteraan politik tanpa henti dan pembaharuan perlembagaan seterusnya yang membolehkan mereka berdua berkhidmat sebagai penceramah. Saya diberi kuasa yang luar biasa.

Dengan kata lain, pembaharuan ini membebaskan mereka daripada kewajipan mekanisme semak dan imbang yang diperuntukkan dalam Perlembagaan. Hanya ada dua perkara untuk penyokongnya. Kedua-duanya menggalakkan pempolitikan masyarakat terutamanya golongan belia.

Pilihan raya umum pertama selepas kematian Zia pada tahun 1988 banyak ditandingi oleh golongan muda, bandar, lelaki dan wanita kelas pertengahan yang tidak biasa dengan cara kerja sistem parlimen. Mereka tidak dapat memahami hakikat bahawa tiada pengantara.

Selepas Benazir Bhutto menjadi Perdana Menteri, beliau mengadu bahawa beliau terlalu ‘tidak rasional’ dan terlalu bergantung kepada Parlimen. Justeru, apabila Benazir menjadi perdana menteri buat kali kedua pada 1995, sebuah organisasi bernama Basban dan kumpulan ‘pro-kelas menengah’ yang diketuai oleh bekas ketua ISI Hameed Gul mula melobi untuk sistem presiden. Mereka melihat Imran sebagai orang yang boleh membawa organisasi berkuasa. Sistem parlimen dianggap sangat kompleks dan menyekat. Tidak begitu percuma.

Paswan dan Gill mahukan seorang pemerintah yang tegas dalam kuasa yang dipilih sebagai presiden atas dasar populariti dan dipilih dengan ketat parlimen dan perlembagaan.

Sebenarnya ini sangat mengarut, kerajaan presiden ada parlimen/kongres, senat, perlembagaan yang kukuh dll. Ketiga dalam dharna (penentangan) Imran 2014.

Semasa era Nawaz Sharif, seorang selebriti terkenal ‘showbiz’ menulis tweet bahawa ‘Imran Khan memerlukan kebebasan untuk mengubah negara, dia memerlukan sistem presiden.’

Oleh itu, apabila seseorang mula bercakap tentang sistem presiden, ia biasanya lebih dekat dengan pemerintahan diktator, di mana pemimpin tertinggi menjalankan kuasa tanpa had melalui parlimen atau perlembagaan dan/atau bebas untuk memerintah kedua-duanya. . Apa yang dia mahu?

Semasa Imran menjadi perdana menteri, beliau berulang kali menyatakan pandangan bahawa Pakistan harus menjadi negara satu parti (seperti China). Tetapi inilah ironinya. Walaupun mereka dan penyokong mereka bercakap tentang kebebasan, mereka bercakap tentang sistem tertutup dan homogen yang mengabaikan kepelbagaian dan perbezaan.

Bagi mereka yang mahukan kebebasan ini, kuasa mesti datang daripada pemimpin pusat dan kemudian dikongsi oleh semua agensi negeri dan kerajaan. Mencapai permuafakatan melalui perbahasan harus tidak digalakkan kerana ia memperlahankan keadaan atau, lebih teruk, menidakkan kebijaksanaan pemimpin.

Dalam konteks ini, kemerdekaan bermaksud kebebasan untuk melaksanakan kuasa tanpa sekatan seperti perlindungan perlembagaan dan parlimen. Kebebasan ini membawa kepuasan segera, yang didambakan oleh orang seperti Imran. Ia mengenai ketegasan, ‘diri’ dan membina identiti yang yakin dan boleh dipercayai.

Kelas menengah Pakistan berada di tengah-tengah versi masyarakat pengguna kami. Jadi, pada asasnya, bentuk kuasa, kepuasan, dan pengenalan yang disebutkan di atas tidak lebih mendalam daripada kuasa, kepuasan dan pengenalan yang disediakan oleh jenama pengguna. Dengan semua akaun, kelas pertengahan melihat politik sebagai komoditi. Seorang pemimpin menjadi produk yang dijual sebagai jenama yang membuat janji yang kukuh, memuaskan dan boleh dikenal pasti kepada pengguna.

Jadi dalam konteks ini ‘kebebasan’ hanyalah slogan. Ia adalah fantasi yang menjanjikan kebebasan ideologi yang ‘undang-undang’ dan lengkap. Apabila seseorang menghisap rokok Marlboro dan membeli sebotol Coke satu liter, dia berasa seperti ‘koboi perniagaan’ kerana dia berasa ‘kreatif’. Kebahagiaan ini adalah sebahagian daripada pengurusan keluarga bersama.

Semua ini berlaku dalam realiti konseptual berbanding realiti empirikal yang lebih konkrit. Realiti maya adalah sempurna. Tetapi apabila ia dibentangkan sebagai kenyataan politik, keadaan menjadi rumit. Hasilnya bukan utopia tetapi distopia.

Begitu juga kebangkitan fasisme di Itali, Jerman dan Sepanyol antara dua perang dunia. Distopia yang menindas dan ganas muncul di mana orang percaya mereka telah ‘dibebaskan’ daripada fahaman sempit demokrasi dan pluralisme.

Sebenarnya, ini adalah kebebasan Imran. Ia tidak mungkin, tetapi secara hipotesis, jika ia berlaku, ia adalah mengenai ‘kebebasan’ daripada tanggapan perlembagaan dan parlimen dan penciptaan ‘diri’ kolektif yang mengikat.

Dawn, EOS, dikeluarkan pada 5 Mac 2023.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold