Serbuan BBC menunjukkan kebebasan media India semakin mengecil di bawah Modi, kata beberapa wartawan

Pada 11 pagi pada 14 Februari, 20 pegawai cukai India dan polis memasuki pejabat BBC di New Delhi dan menjerit kepada pekerja supaya mematikan komputer mereka dan menyerahkan telefon bimbit mereka, menurut dua orang di sana.

Pihak berkuasa cukai sekali lagi menyerbu pejabat syarikat itu di ibu negara kewangan India, Mumbai. Kerajaan berkata BBC gagal menjawab permintaan berulang kali untuk penjelasan mengenai hal ehwal cukainya yang berkaitan dengan keuntungan dan pembayaran daripada operasi Indianya.

BBC berkata ia bekerjasama sepenuhnya dengan pihak berkuasa cukai dan berharap isu itu akan diselesaikan segera, dan wartawannya akan terus melaporkan “dalam ketakutan atau memihak”. Dia enggan mengulas untuk cerita ini.

Tiga minggu sebelum serangan itu – yang disebut kerajaan sebagai “penyiasatan” – BBC menyiarkan dokumentari dua bahagian mengenai peranan Perdana Menteri Narendra Modi dalam rusuhan kaum 2002 di negeri asalnya di Gujarat. telah dikaji semula. Dokumentari Doktor Ketua Menteri, yang hanya disiarkan di UK, menuduh Modi memupuk suasana penindasan yang mencetuskan keganasan.

Kerajaan Modi menyebut dokumentari itu sebagai “berat sebelah” dan “cerminan mentaliti penjajah”. Menteri Luar S. Jaishankar memberitahu agensi berita ANI minggu lalu bahawa ia adalah “politik dengan cara lain” dan mencadangkan sudah tiba masanya untuk menarik balik sokongan kepada Modi. BBC berkata dalam laporan ini.

Perdana menteri berusia 72 tahun itu mendapat sokongan meluas dan dijangka bertanding untuk pemilihan semula tahun depan bagi pihak nasionalis Hindu Bharatiya Janata Party (BJP).

Pada akhir Januari, pihak berkuasa India mengarahkan dialih keluar siaran media sosial yang berkongsi dokumentari itu, dan polis menahan beberapa pelajar India kerana mengganggu keamanan. Selepas beberapa lama dia dibebaskan.

Semasa audit cukai pejabat BBC, pegawai mengklon telefon bimbit dan menggeledah komputer beberapa kakitangan kanan – menimbulkan kebimbangan di kalangan beberapa wartawan dan badan pemerhati hak media bahawa tempoh Modi Kebebasan akhbar telah digugat oleh kerajaan. .

Reuters bercakap dengan lapan wartawan India, eksekutif industri dan penganalisis media yang berkata beberapa media yang mengkritik kerajaan telah menjadi sasaran agensi kerajaan melalui pengawasan, penggantungan pengiklanan negara dan penahanan wartawan.

“Tidak pernah ada zaman keemasan untuk kewartawanan India,” kata Abhinandan Shikari, ketua eksekutif kumpulan media dalam talian bebas News Laundry, yang pejabatnya dua kali diperiksa oleh pihak berkuasa cukai di New Delhi pada 2021 selepas liputan kritikal terhadap pentadbiran Modi. Ia tidak pernah sebelum ini… ia sekarang.”

Pada bulan November, seorang hakim Delhi menolak kes jenayah yang difailkan oleh jabatan cukai terhadap setiausaha untuk pengelakan cukai dan pemalsuan penyata taksiran. Sukhari menyaman kerajaan kerana melanggar hak asasinya dan kebebasan bersuara. Kes berkaitan belum selesai di Mahkamah Tinggi Delhi.

Sebagai tindak balas kepada filem itu, kerajaan Modi menolak sekeras-kerasnya sesi cukai BBC – kali pertama saluran berita antarabangsa menghadapi perkara ini dalam beberapa dekad.

“BBC beroperasi di bawah dua syarikat swasta di India: seperti mana-mana syarikat asing, mereka tertakluk pada penelitian dan undang-undang cukai,” kata Kanjan Gupta, penasihat kanan Kementerian Penerangan dan Penyiaran. BBC menerima lebih daripada 10 notis cukai sebelum dokumentari itu disiarkan.

Reuters tidak dapat mengesahkan ini secara bebas. Agensi cukai tidak menjawab permintaan untuk komen untuk artikel ini.

Sejak Modi memegang jawatan pada 2014, India telah jatuh di bawah 140 dalam Indeks Kebebasan Akhbar Global, yang terburuk dalam kedudukan tahunan oleh pertubuhan bukan untung Reporters Without Borders tahun lepas. Pangkat rendah

Kerajaan Modi telah menolak penemuan kod itu, mempersoalkan metodologinya dan berkata India mempunyai akhbar bebas yang kuat.

India, negara demokrasi paling ramai penduduk di dunia dengan populasi 1.4 bilion, mempunyai beribu-ribu akhbar dan ratusan saluran berita televisyen.

Gupta menafikan bahawa mana-mana agensi kerajaan menyasarkan media atau menahan sebarang pengiklanan sebagai tindak balas kepada liputan itu. Beliau berkata bahawa keganasan terhadap wartawan oleh kerajaan adalah tidak boleh diterima dan bertentangan dengan undang-undang.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold