Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban Afghanistan mengenakan sekatan ekonomi ke atas umat Islam di seluruh dunia dengan menyekat pendidikan wanita dan hak pekerjaan.

Berucap pada persidangan pertama ‘Wanita dalam Islam’, menteri luar negeri itu berkata pengganas telah mencemarkan nama baik agama yang menggalakkan wanita mengambil bahagian secara aktif dalam semua aspek kehidupan.

“Adalah lumrah bahawa Pakistan dan negara-negara OIC yang lain amat kecewa dengan sekatan ke atas hak wanita dan kanak-kanak perempuan untuk mendapatkan pekerjaan dan pekerjaan, terutamanya di Afghanistan.”

“Sekatan ini bertentangan dengan perintah Islam. Saya merayu kepada kerajaan sementara Afghanistan untuk menghapuskan sekatan ini dan membenarkan wanita Afghanistan memainkan peranan penuh dan tidak ternilai mereka dalam pembangunan dan kemajuan negara mereka.

Selain mewakili Pakistan dalam persidangan itu, Menteri Luar Negeri itu bercakap bagi pihak semua anggota Pertubuhan Kerjasama Islam selaku Pengerusi Pejabat Menteri OIC Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Dengan 57 negara anggota, OIC ialah organisasi antarabangsa kedua terbesar selepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Encik. Presiden Bhutto mempengerusikan segmen peringkat tinggi persidangan sehari yang diadakan di Ibu Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York menjelang Sesi ke-67 Suruhanjaya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Status Wanita.

Para peserta bersetuju bahawa wanita Islam masih menghadapi banyak cabaran, dengan negara-negara OIC mempunyai Indeks Pembangunan Gender di bawah purata global 0.94.

Bercakap sebagai presiden Majlis OIC, pertubuhan itu “menganjurkan persidangan untuk membersihkan salah faham tentang hak, peranan dan identiti wanita dalam Islam.”

Beliau berkata bahawa ‘ironi’ yang berlaku mengenai wanita Islam, terutamanya di Barat, adalah berdasarkan kejahilan tentang sejarah kita, budaya, kepercayaan sejarah dan peranan wanita dalam masyarakat Islam.

“Pengganas yang tidak mewakili kepercayaan kita telah merampas rasa agama kita sejak 11/9, dan saya rasa tanggungjawab istimewa untuk menghentikan maklumat salah dan salah faham ini,” katanya. Saya,” katanya.

“Sebagai seorang Muslim dan Pakistan, adalah menjadi pertimbangan saya bahawa wajah Islam di mata Barat adalah Osama bin Laden, bukan Benazir Bhutto yang syahid.”

Menteri luar negeri menggesa orang di Barat untuk membezakan antara prinsip Islam dan amalan sosial dan sesetengah masyarakat patriarki. “Xenophobes, Islamofob dan pendera tidak suka perbezaan – kerana mereka percaya pada diskriminasi. Dan ketidaksamaan adalah peringkat pertama penindasan,” katanya.

Wanita Afghanistan memprotes hak mereka di Kabul pada hari Rabu untuk menandakan Hari Wanita Antarabangsa.
Beliau berkata dalam Islam wanita mempunyai identiti sosial dan undang-undang yang bebas dan hak sivil, politik, ekonomi dan budaya. Islam meramalkan banyak agama untuk hak wanita untuk pewarisan, perceraian dan anak, dan kebanyakan agama ini telah dimasukkan ke dalam agama lain. ,

Beliau menyebut bahawa terdapat ramai wanita terkenal dalam sejarah Islam seperti Hazrat Khadijah, Hazrat Aisha, Hazrat Zainab binti Ali, Hazrat Rabia Basri.

Malah pada hari ini berjuta-juta wanita Islam menguasai banyak bidang seperti politik, pendidikan, kesihatan, sains dan perdagangan. Beliau berkata bahawa presiden wanita Islam pertama (Indonesia), perdana menteri Tunisia, perdana menteri Turki, saintis komputer Anas Ansari, pemenang Nobel Malala Yousafzai adalah beberapa orang.

Katanya, wanita negara ini juga banyak menyumbang dalam sejarah Pakistan.

“Kakak Ajam adalah pelopor perjuangan kami untuk kebebasan dan demokrasi.

Pada 10 Mac, menteri luar akan mempengerusikan satu lagi acara berprofil tinggi untuk menandakan Hari Antarabangsa Menentang Islamofobia.

Diterbitkan pada 9 Mac 2023 Pagi.

About admin

Check Also

Gabenor Taliban wilayah Afghanistan terbunuh dalam letupan: polis

Gabenor Taliban di wilayah Balkh Afghanistan dibunuh di pejabatnya pada Khamis, kata polis. Jurucakap polis …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold