Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” tidak dapat menggoyahkan tekad rakyat Balochistan dan angkatan tentera komited untuk memastikan keamanan dan kemakmuran di wilayah itu.

Menurut kenyataan akhbar Perhubungan Awam Antara Perkhidmatan (ISPR), Panglima Tentera Darat berkata demikian semasa lawatannya ke Gwadar.

Ketua Menteri Balochistan Mir Abdul Quds Basenko dan Komander Quetta Corporation Leftenan Jeneral Asif Ghafoor menyertai lawatan tentera itu.

Kenyataan ISPR menyatakan bahawa Jeneral Munir memberi taklimat kepada wilayah itu mengenai situasi keselamatan semasa, persiapan operasi dan usaha untuk memastikan persekitaran aman dan selamat untuk keselamatan Koridor Ekonomi China Pakistan (CPEC).

Sayap Media Tentera Darat berkata, semasa pertemuan itu, Panglima Tentera Darat mengucapkan tahniah kepada semua barisan dan meminta mereka untuk terus bekerja dengan dedikasi profesional demi kesejahteraan rakyat Balochistan.

“Semasa interaksi dengan tentera, COAS menekankan bahawa kehendak rakyat Balochistan dan keazaman untuk memastikan angkatan tentera tidak boleh diputarbelitkan oleh beberapa elemen yang sesat,” kata ISPR.

Menekankan pembangunan sosio-ekonomi wilayah itu, beliau mengumumkan skim kebajikan untuk pendidikan, sistem suria, perikanan, air minuman, kesihatan, sukan dan mata pencarian di wilayah itu.

Undang-undang dan ketenteraman di negara ini telah merosot sejak beberapa bulan lalu dan kumpulan pengganas telah menyerang kebebasan di seluruh negara.

Pemberontak di Balochistan juga telah meningkatkan aktiviti ganas mereka dan bersekutu dengan Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Menurut data yang dikeluarkan oleh Pakistan Institute for Conflict and Security Studies, sebuah badan pemikir yang berpangkalan di Islamabad, 144 orang terbunuh dan 244 cedera pada Julai 2023. Sekurang-kurangnya 44 serangan pengganas berlaku di seluruh negara.

About admin

Check Also

Bulan pilihan raya tidak kelihatan di KP ketika Punjab berjalan ke hadapan

ISLAMABAD/PESHAWAR: Semasa Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan menjalankan pilihan raya di Punjab pada 4 April, mesyuarat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold