Satelit boleh memancarkan negara termiskin keluar dari padang pasir digital

DOHA: Hanya satu pertiga daripada negara termiskin di dunia boleh menyambung ke internet, tetapi satelit berketinggian rendah boleh memberi harapan kepada berjuta-juta orang, terutamanya di kawasan terpencil Afrika, kata agensi telekomunikasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada Ahad. di kawasan terpencil, Agensi Telekomunikasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata pada hari Ahad.

Gergasi teknologi termasuk Microsoft telah berikrar untuk membantu orang yang mempunyai perkhidmatan internet yang lemah dalam era ketersambungan dalam talian, dengan syarikat saingan mengerahkan ribuan pemancar generasi baharu di peringkat bawah, dengan satelit memainkan peranan penting. kelas

Menurut Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa, hanya 36 peratus daripada 1.25 bilion penduduk dunia di 46 negara miskin boleh menyambung ke Internet. Sebagai perbandingan, lebih 90% mempunyai akses kepada EU.

ITU telah mengecam “jurang sambungan antarabangsa” yang telah melebar sejak sedekad yang lalu.

Perpecahan itu merupakan aduan utama pada sidang kemuncak PBB di Doha, di mana Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres memberitahu para pemimpin bahawa “kita ketinggalan dalam revolusi digital.”

Defisit digital amat meruncing di beberapa negara Afrika, termasuk Republik Demokratik Congo, di mana hanya satu perempat daripada hampir 100 juta orang disambungkan.

Walaupun akses internet mudah di bandar utama DRC seperti Kinshasa, kawasan luar bandar yang luas dan kawasan yang telah memerangi kumpulan pemberontak saingan selama lebih dua dekad kekal sebagai gurun digital.

Ahli teknologi di sidang kemuncak Doha berikrar bahawa menghantar beribu-ribu satelit ke orbit Bumi rendah akan mempercepatkan perubahan dan meningkatkan keyakinan Afrika.

Lain-lain jenis katak

Seperti yang dinyatakan sebelum sidang kemuncak itu, liputan satelit memainkan peranan penting dalam komitmen Microsoft untuk menyediakan akses Internet kepada 100 juta rakyat Afrika menjelang 2025.

Microsoft mengumumkan fasa pertama untuk 5 juta orang Afrika pada bulan Disember dan minggu lepas menambah komitmen untuk menampung 20 juta orang.

Perkhidmatan itu ditawarkan oleh Viasat, salah satu syarikat yang menghantar armada satelit ke angkasa lepas untuk menyaingi 5 juta jalur lebar gentian berasaskan darat awal.

SpaceX dan Starlink milik Elon Musk telah meletakkan beribu-ribu satelit ke orbit pada ketinggian 400 hingga 700 km di atas Bumi.

Apabila pengerusi Microsoft Brad Smith melihat nombor 20 juta yang dicadangkan oleh pasukannya tahun lepas, dia bertanya, “Adakah itu realistik?” bertanya, tetapi sekarang saya percaya ia mungkin.

“Kos teknologi telah turun dengan ketara dan akan terus turun,” katanya. “Sebahagian daripada itu adalah yang memungkinkan penduduk mencapai saiz itu dengan begitu cepat.

Dan, Disiarkan pada 6 Mac 2023

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold