‘Sangat komited’ untuk melengkapkan program IMF, ikrar Dar

Menteri Kewangan Ishaq Dar pada Khamis berjanji bahawa beliau dan pasukannya “komitmen penuh” untuk menutup Kemudahan Pembiayaan Lanjutan $1 bilion semasa dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), yang akan ditandatangani semula oleh Pegawai Pakistan. perjanjian.

Ketika kerajaan berlumba-lumba dengan masa untuk melaksanakan perjanjian dengan IMF berikutan pilihan raya yang hangat pada bulan November, negara itu hanya mengumpul barang import bernilai tiga minggu sahaja.

Berucap pada seminar anjuran Kementerian Kewangan di Islamabad hari ini, Dar berkata: “Saya dan pasukan saya komited untuk memenuhi semua komitmen kedaulatan yang dibuat oleh kerajaan terdahulu dalam tempoh yang singkat.”

Beliau mengingatkan bahawa kerajaan persekutuan telah melumpuhkan ekonomi.

“Tambahan pula, kerajaan terdahulu telah bersetuju dengan kemudahan kredit yang disediakan oleh IMF. Tetapi sebelum meletak jawatan tanpa memenuhi jaminan, terdapat kekurangan kepercayaan yang serius antara pemberi pinjaman dan Pakistan.

Bagaimanapun, menteri itu berkata bahawa kerajaan telah menyedari bahawa komitmen ini tidak lain adalah komitmen berdaulat Pakistan dan telah memutuskan untuk menghormati komitmen ini.

“Kami dalam proses semakan ke-9, yang telah mengambil masa yang lama. Mudah-mudahan, kami sangat hampir untuk menandatangani perjanjian peringkat kakitangan,” kata Dar.

Perjanjian dengan IMF, yang ditangguhkan tahun lalu di tengah-tengah peralihan dasar, akan membuka aliran bantuan kepada negara rakan kongsi selepas selesai kajian kesembilan program pinjaman $3 bilion. Apa nak buat

Pemberi pinjaman itu bertujuan untuk membantu mengurangkan defisit fiskal Pakistan menjelang belanjawan tahunan pada bulan Jun.

Pakistan telah mengambil langkah lain yang diumumkan sebelum ini, termasuk kenaikan harga bahan api dan bahan api, menarik balik subsidi dalam sektor eksport dan tenaga, dan meningkatkan lebih banyak hasil melalui cukai baharu dalam bajet tambahan.

Aktiviti ekonomi
Menteri Kewangan berkata bahawa Pakistan menghadapi situasi sukar hari ini dan semua orang harus bekerjasama untuk menghadapi cabaran ini.

“Beramal bermula di rumah dan Perdana Menteri mengumumkan pakej pembayar cukai,” katanya, dan kemudian menggariskan beberapa ciri pentingnya.

Perdana Menteri Shehbaz Sharif telah mengumumkan langkah ketat bulan lalu. Ini termasuk pemotongan gaji untuk anggota kabinet, membayar bil mereka sendiri, larangan membeli kereta mewah mulai 2024 dan pemotongan 15 peratus dalam perbelanjaan semasa.

Beliau berkata dalam mesyuarat hari ini bahawa langkah-langkah ini telah dilaksanakan dan dilaporkan kepada Jabatan Kewangan.

Bantuan banjir
Menteri Persekutuan berkata bahawa banjir 2022 telah memburukkan lagi masalah ekonomi Pakistan, menjejaskan 33 bilion orang dan menyebabkan kerugian fizikal dan ekonomi kira-kira $300 bilion.

“Walaupun ada kekangan dan kekangan kewangan, kerajaan pusat dan negeri telah bersama-sama memperuntukkan Rs 4,520,000 crore untuk bantuan dan pemulihan banjir.

“Jika perlu, kami akan bersama-sama menyediakan sumber tambahan kepada saudara dan saudari kami,” katanya memberi jaminan, sambil menambah bahawa organisasi antarabangsa telah menganggarkan bahawa Pakistan perlu membina semula dan memulihkan dalam dua tahun akan datang. Kira-kira 1 bilion dolar akan diperlukan untuk ini. diperlukan

“Pada persidangan Geneva, kami mengumumkan bahawa Pakistan harus membayar separuh bil – $3 bilion atau Rs 3,200 bilion – daripada sumbernya sendiri. Kami telah melakukannya,” kata Dar.

“Pada persidangan Geneva, kami mengumumkan bahawa Pakistan harus membayar separuh bil – $3 bilion atau Rs 3,200 bilion – daripada sumbernya sendiri. Kami telah melakukannya,” kata Dar.

‘politik kecil’
Menteri persekutuan itu berkata, adalah malang politik kecil berlaku di Pakistan walaupun negara itu mengalami banyak krisis.

“Propaganda palsu yang berterusan mengenai negara mengabaikan kewajipan antarabangsanya adalah sakit dan menyalahi undang-undang […] ia benar-benar merugikan negara,” katanya.

Dar berkata beliau telah merayu kepada parti-parti politik untuk menandatangani piagam ekonomi, tetapi ia sentiasa “menutup telinga”.

“Hari ini kita mendengar ramai orang bercakap tentang piagam ekonomi. Kerajaan mengalu-alukannya […]

About admin

Check Also

Rupee merosot lebih Rs3 berbanding dolar dalam pasaran antara bank

Gagal mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, pasaran mata wang runtuh apabila rupee Pakistan menyusut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold