Rupee merosot lebih Rs3 berbanding dolar dalam pasaran antara bank

Gagal mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, pasaran mata wang runtuh apabila rupee Pakistan menyusut nilai berbanding dolar dalam pasaran antara bank. Dianugerahkan 38.3838.

Menurut data yang dikongsi oleh Persatuan Syarikat Bursa (ESAP) pada 11:05 pagi hari ini, ia berharga Rs.

Mata wang tempatan didagangkan pada Rs 279.14 dalam pasaran antara bank semalam.

Beliau berkata sehingga persetujuan dicapai dengan pemiutang dan wang datang dari negara lain, akan wujud ketidaktentuan dalam pasaran.

Bracha berkata bahawa pelabur asing dan Tabung Kewangan Antarabangsa telah memberi tekanan kepada Pakistan untuk melemahkan rupee, membolehkan pelaburan asing mengalir ke bahagian lain di negara itu. “Ini juga merupakan faktor utama di sebalik kejatuhan nilai rupee kerana pelabur menghargai dolar.”

Menurutnya, kestabilan mata wang tidak akan dapat dilihat sehingga persetujuan IMF dicapai.

Kelewatan perjanjian antara Pakistan dan Tabung Kewangan Antarabangsa, yang telah dirundingkan sejak awal bulan lalu, telah berkurangan baru-baru ini.

Perpindahan kepada sistem kadar pertukaran berasaskan pasaran bermakna Pakistan mahu IMF melengkapkan semakan ke-9nya, yang boleh menambah lebih daripada $1 bilion jika diluluskan oleh lembaga. Rangka kerja dasar telah ditangguhkan sehingga akhir tahun lepas.

Pemberi pinjaman itu bertujuan untuk membantu mengurangkan defisit fiskal Pakistan menjelang belanjawan tahunan pada bulan Jun.

Pakistan telah mengambil langkah lain yang diumumkan sebelum ini, termasuk kenaikan harga bahan api dan bahan api, menarik balik subsidi dalam sektor eksport dan tenaga, dan meningkatkan lebih banyak hasil melalui cukai baharu dalam bajet tambahan.

Bagaimanapun, sebarang penyahdekatan perjanjian akan mendorong inflasi yang lebih tinggi, yang mencecah 31.5 peratus tahun ke tahun pada Februari.

Kewajipan hutang luar negeri dua hala dan pelbagai hala serta kadar dasar adalah dua tuntutan lain IMF yang masih belum dipenuhi oleh Pakistan.

About admin

Check Also

AS menggesa Pakistan untuk terus bekerjasama dengan IMF dalam pembaharuan bagi menambah baik persekitaran perniagaan

Jabatan Negara AS telah meminta Pakistan untuk “bekerja” dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, khususnya untuk menambah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold