Rundingan bermula esok untuk menyelesaikan perjanjian IMF

ISLAMABAD: Kerajaan akan menyambung semula rundingan maya dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada Isnin untuk memutuskan angka hasil dan perbelanjaan untuk empat bulan akan datang, kata seorang pegawai kanan kerajaan pada Sabtu.

Pasukan IMF, yang diketuai oleh ketua misi Pakistan, Nathan Porter, mengadakan perbincangan dengan pegawai kementerian kewangan selama beberapa hari, diikuti dengan mesyuarat terakhir dengan pegawai cukai pada hari Jumaat untuk membincangkan kesan operasi dan hasil masa lalu. Kesan mereka terhadap pengeluaran boleh dinilai . . Merapatkan jurang pembiayaan.

Untuk menangani perkara ini, Lembaga Pusat Hasil (FBR) telah menambah Rs. 170 bilion dalam kutipan hasil manakala selebihnya akan dikurangkan melalui langkah lain seperti penghapusan subsidi dan penurunan harga gas dan elektrik. Kenaikan harga

Sumber berkata teks perjanjian itu akan dibincangkan ketika kedua-dua pihak memperhalusi bahasa Memorandum Dasar Ekonomi dan Fiskal (MEFP), yang biasanya dikenali sebagai Perjanjian Peringkat Kakitangan (SLA). Butiran dari hari Isnin.

Pada 21 Februari, Setiausaha Kewangan Hamid Yaqub Shaikh memberitahu Jawatankuasa Kewangan Parlimen bahawa MEFP akan dimuktamadkan dalam masa seminggu. Bagaimanapun, ini tidak berlaku dan IMF menegaskan empat langkah berjaga-jaga tambahan, kata kenyataan Kementerian Kewangan.

Akan ada perbincangan terperinci antara kerajaan dan pemiutang mengenai draf dasar ekonomi dan fiskal.

Sebagai salah satu syarat IMF untuk menjamin bantuan kewangan daripada pemberi pinjaman dua hala seperti China, Menteri Kewangan Ishaq Dhar meminta Bank Negara Pakistan (SBP) menyediakan Rs. 500 akan diterima. Satu juta dolar

Wang itu adalah yang pertama daripada tiga bahagian untuk Pakistan selepas bank-bank China meluluskan pemindahan pinjaman $1.3 bilion ke negara yang kekurangan tunai itu pada hari Jumaat.

Pinjaman itu dijangka menyokong rizab pertukaran asing SBP yang semakin berkurangan, yang telah menyusut sejak beberapa bulan kebelakangan ini untuk menampung hanya tiga minggu import terhad.

IMF menganggarkan jurang hutang Pakistan untuk tahun fiskal semasa yang berakhir pada Jun pada kira-kira $7 bilion, meningkat daripada anggaran $5 bilion. Menjelang akhir Jun, rizab pertukaran asing negara melebihi 10 bilion dolar.

Bercakap kepada Dawn pada hari Sabtu, pegawai itu menyatakan keyakinan bahawa selepas menandatangani SLA, Pakistan akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menerima $1.3 bilion penuh daripada ICBC dan $1.1 bilion lagi daripada IMF.

Selain itu, dana sebanyak tiga bilion dolar akan tersedia dari Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu tidak lama lagi.

Perdana Menteri Shahbaz Sharif telah tiba di Qatar dalam lawatan dua hari untuk mendapatkan bantuan kewangan dari Doha. Pada Ogos tahun lalu, kerajaan Qatar telah mengumumkan pelaburan sebanyak 3 bilion dolar di Pakistan.

Sebagai sebahagian daripada empat langkah terakhir untuk membuka kunci perjanjian IMF, SBP menaikkan kadar dasar sebanyak 300 mata asas kepada paras tertinggi bersejarah sebanyak 20 peratus, membolehkan kadar pertukaran bergerak bebas dan rakan kongsi Ia juga mengurangkan jurang hutang luar negeri kepada 3.39 peratus. . setiap tahun. Kerajaan akan memberi pinjaman tunai kepada pengguna elektrik dan bukannya 4 bulan.

Selain itu, kerajaan telah menghentikan subsidi elektrik untuk pengeksport dan petani dan melaksanakan langkah cukai 2000 rupee 170 bilion melalui bajet mini.

Di bawah inisiatif ini, kerajaan telah menaikkan GST daripada 17% kepada 18% bagi kebanyakan barangan dan GST bagi barangan mewah kepada 25%.

Bagaimanapun, sumber mengatakan bahawa GST ke atas import kira-kira 800 barangan telah dihantar ke kabinet untuk kelulusan, tetapi kelulusannya masih belum diterima.

Pegawai itu berkata, pemeteraian surat niat dan perjanjian peringkat kakitangan akan diumumkan mulai Isnin selepas perbincangan mengenai draf MEFP, yang akan diletakkan di hadapan jawatankuasa eksekutif IMF untuk kelulusan rasmi.

Pakistan akan mendapat $1.1 bilion daripada dana ini selepas kelulusan lembaga pengarah.

Diterbitkan pada 5 Mac 2023 pagi.

About admin

Check Also

MNA parti pemerintah daripada Chiniot ‘sukarelawan’ untuk menggantikan Dar

Sinod: Ahli politik kanan PML-N menggantikan Menteri Kewangan Ishaq Dar pada hari Jumaat ketika jawatankuasa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold