Punjab CTD menahan lapan ‘militan’ pakaian terlarang di Lahore, Sargodha

Sayap Counter-Terrorism (CTD) Polis Punjab mendakwa telah menahan 8 pengganas milik kumpulan terlarang itu dalam operasi berasingan di Sargodha dan Lahore. CTD mendedahkan perkara ini dalam satu kenyataan pada hari Sabtu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh CTD, pegawai agensi penguatkuasaan undang-undang dan pasukan CTD menahan lima suspek dari Lahore dan tiga dari Sargodha.

Tambahnya, agensi penguatkuasa undang-undang juga telah merampas bahan letupan, peledak dan peralatan berkaitan lain yang dijangka digunakan tertuduh untuk aktiviti keganasan.

Minggu ini, 382 operasi mencari dijalankan dengan bantuan pegawai penguatkuasa undang-undang, di mana 59 suspek telah ditangkap dan 18,000 orang telah disoal siasat.

Sejak beberapa bulan lalu, undang-undang dan ketenteraman telah merosot di negara ini, terutamanya di KP dan Balochistan – kumpulan pengganas telah menyerang di seluruh negara tanpa rasa takut.

Selepas rundingan dengan TTP gagal pada November, kumpulan militan itu meningkatkan serangannya, terutamanya menyasarkan polis di kawasan sempadan KP dan Afghanistan. Di Balochistan, pemberontak juga telah meningkatkan aktiviti ganas mereka dan bergabung dengan TTP yang diharamkan.

Serangan berprofil tinggi ke atas ibu pejabat polis Karachi di Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) yang diharamkan berlaku pada Februari. Begitu juga, sebulan yang lalu, 84 orang terbunuh dan ramai yang cedera dalam letupan berani mati di sebuah masjid di Police Lines Peshawar.

Menurut laporan baru-baru ini oleh Institut Kajian Konflik dan Keselamatan Pakistan (PICSS), walaupun serangan pengganas meningkat pada Februari tahun ini, jumlah korban menurun berbanding Januari.

Laporan menyebut bahawa dua orang terbunuh dan lapan cedera dalam empat serangan pengganas di Punjab, manakala 10 orang terbunuh dan 18 cedera dalam tiga serangan pengganas di Sindh.

Bulan lalu, militan melakukan 58 serangan, membunuh 62 orang, termasuk 27 orang awam, 18 pasukan keselamatan dan 17 pemberontak, dan mencederakan 134, termasuk 54 orang awam dan 80 pasukan keselamatan.

Buat pertama kali sejak Jun 2015, negara itu menyaksikan 58 serangan dalam sebulan, menurut pangkalan data. Trend peningkatan dalam keganasan antikerajaan berterusan pada Februari, dengan serangan pemberontak meningkat 32 peratus berbanding Januari 2023. Bagaimanapun, berbanding Januari, jumlah kematian telah menurun sebanyak 56%.

Pada bulan Februari, pasukan keselamatan Pakistan memperhebatkan operasi mereka terhadap kumpulan pengganas dan membunuh sekurang-kurangnya 55 militan. 75 pengganas ditangkap dari seluruh negara. Kebanyakan tertuduh telah ditangkap dari Punjab dan KP.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold