PTI mengancam bantahan besar-besaran ketika polis cuba menangkap Imran dari kediaman Zaman Park

Polis Islamabad dan rakan Polis Punjab mereka tiba di kediaman ketua PTI Imran Khan di Zaman Park di Lahore pada Ahad dan menahan Toshaka kerana berulang kali gagal menghadiri perbicaraan mahkamah.

Bekas perdana menteri berusia 70 tahun itu, yang menjadi mangsa serangan membunuh di Wazirabad tahun lalu, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Islamabad atas tiga pertuduhan.

Apa yang kita tahu setakat ini.

Polis Islamabad pergi ke rumah di Taman Zaman Lahore untuk menangkap Imran.
Pekerja PTI berkumpul di luar kediaman Fawad Chaudhry melalui telefon.
Dalam kes Tosaka, hakim mahkamah sesyen mengeluarkan waran tidak boleh jamin untuk ketidakhadiran Imran.
Polis berkata tindakan akan diambil terhadap mereka yang menghalang penangkapan.
“Jangan balik dengan tangan kosong,” kata ketua polis Islamabad.
PTI telah memberi amaran bahawa jika mereka tidak ditangkap, mereka akan membantah sekeras-kerasnya.
Rana Sanaullah berkata bahawa Imran ditangkap atas perintah mahkamah dan bukan atas perintah kerajaan.
Dalam pengisytiharan hartanya, Imran didakwa menyimpan hadiah daripada Doshkhana, sebuah repositori di mana orang kenamaan asing menyimpan hadiah untuk pegawai kerajaan. Pegawai dibenarkan secara sah untuk menyimpan hadiah, biasanya dengan membayar jumlah yang telah ditetapkan, biasanya sebahagian kecil daripada nilai hadiah.

Dalam satu siri tweet, Polis Islamabad hari ini berkata bahawa usaha sedang dijalankan untuk menangkap Imran dengan kerjasama Polis Lahore.

Ia mendakwa bahawa ketua PTI “mengelak dari penahanan” dan Penguasa Polis “pergi ke bilik Imran, tetapi dia tiada di sana”.

Beliau berkata bahawa polis Islamabad akan menghantar Imran Khan ke Islamabad untuk perlindungannya, undang-undang adalah sama untuk semua dan tindakan undang-undang akan diambil terhadap mereka yang menghalang pelaksanaan perintah mahkamah.

Selain itu, Ketua Polis Negara (KPN) Islamabad Akbar Nazir berkata bahawa polis telah menghantar notis mahkamah kepada Imran dan mengesahkan bahawa dia akan bertemu.

“Sekarang, kami minta dia (Imran) ikut kami,” katanya kepada Dawn News TV. Kami dengan rendah hati meminta Imran untuk mematuhi perintah mahkamah dan tinggal bersama kami untuk membawanya ke mahkamah.

Beliau berkata bahawa pasukan polis dari Islamabad dan Lahore hadir di luar rumah bekas perdana menteri itu dan tidak akan pergi sehingga dia ditangkap.

Peranan polis adalah untuk menguatkuasakan perintah mahkamah dan mengekalkan undang-undang dan ketenteraman. Kami akan cuba sedaya upaya untuk membawa dia (Imran) bersama kami,” kata KPN Naseer.

Rakaman televisyen menunjukkan anggota polis berpakaian seragam polis Islamabad dan polis Punjab ditahan oleh aktivis PTI di luar kediaman Zaman Park.

Beberapa saat kemudian, kelihatan sepasukan Polis Punjab keluar dari rumah Imran.

Hakim Daerah dan Sesyen Tambahan Zafar Iqbal telah mengeluarkan waran tangkap tidak boleh jamin pada 28 Februari terhadap ketua PTI itu, yang tidak hadir sendiri untuk pertuduhan itu. Imran menghadiri empat perbicaraan mahkamah hari itu dan mendapat jaminan dalam tiga daripada empat kes.

Waran itu, yang terdapat di Dawn.com, menyatakan bahawa Imran telah berulang kali gagal hadir di mahkamah. “Defendan memilih dan memilih mahkamah dan kes dan kes ini bukan antara keutamaannya.”

Tertuduh akan dipanggil pada 7 Mac atas waran tangkap tidak boleh jamin.

‘Republik Pisang’
Ketika polis berada di luar kediamannya, Imran meluangkan masa untuk tweet bagaimana negara itu telah menjadi ‘republik pisang’.

Apakah masa depan negara apabila pemerintah penyangak dikenakan? 8 bilion penipuan harta ke atas SS [Shahbaz Sharif] NAB (Biro Akauntabiliti Negara) dan FIA (Agensi Penyiasatan Persekutuan) Rs. Apabila dakwaan rasuah sebanyak 16 bilion rupee terbongkar, Jeneral Bajwa mengelaknya. Dalam kes NAB. “katanya.

Pemimpin PTI itu berkata Shahbaz Sharif dilantik sebagai perdana menteri untuk siasatan.

16 bilion rupee Beliau telah memilih ketua agensi yang menyiasat kesnya iaitu FIA pertama dan kini NAB untuk membersihkan namanya dalam kes pengubahan wang haram sebanyak Rs 8 bilion.

Republik akan datang hanya selepas negara seperti itu dibentuk.

Amaran Fawad, ‘Barisan Merah’ Bantahan Seluruh Negara
Semasa mengadakan sidang media di luar kediaman Imran, ketua PTI Fawad Chaudhry berkata bahawa polis Islamabad telah sampai ke kediaman bekas perdana menteri untuk menangkap Imran dalam kes Doshkha.

Pemimpin PTI Fawad Chaudhry bercakap dengan wartawan di luar Zaman Park Lahore. – TV Berita Subuh
Terdapat 74 kes terhadap Imran. Beliau berkata bahawa tidak mungkin seorang pun hadir ke mahkamah dalam semua kes ini dan tujuan penahanan Imran adalah untuk menangguhkan pilihan raya umum akan datang di Punjab.

Fawad berkata, Imran sentiasa menghormati badan kehakiman dan hadir ke mahkamah apabila dipanggil. “Tetapi mereka harus pergi ke mahkamah Imran Khan supaya pengganas boleh menyasarkan mereka lagi.”

Pemimpin dan sukarelawan parti di seluruh negara diminta bersiap sedia ketika itu. Fawad berkata bahawa “jika garis merah dipalang, akan ada protes seperti yang tidak pernah dilihat oleh Pakistan sebelum ini”.

Sebaliknya, penyokong Naib Presiden PTI Shah Mehmood Qureshi tidak perlu takut.

“[Maklumat yang dikemukakan oleh polis] tidak mempunyai waran tangkap. Pada pukul 2.30 petang, Imran Khan dan pasukan peguam kami akan bertemu dan mengumumkan pelan tindakan kami.

Qureshi berkata, pihaknya akan mengikut prosedur undang-undang dalam hal ini.

Kami adalah parti politik dan kami mempunyai idea politik dalam situasi sedemikian. Jangan panik tetapi berhati-hati. Sekarang kita akan bertemu dengan Imran Khan.

Menjawab soalan, Qureshi berkata pihaknya hanya mementingkan keselamatan Imran.

Sementara itu, ketua PTI Hamad Azhar memanggil penyokong PTI ke kediamannya di Zaman Park Lahore.

Penangkapan itu dibuat bukan atas perintah kerajaan, tetapi atas perintah mahkamah, Sanaullah
Menteri Dalam Negeri Rana Sanaullah berkata bahawa Imran ditangkap atas perintah mahkamah dan bukan atas perintah kerajaan.

Menteri Dalam Negeri Kesatuan Rana Sanaullah mengadakan sidang akhbar di Faisalabad pada hari Ahad. – TV Berita Subuh
Polis hanya datang untuk mengambil perintah mahkamah. PTI Burger tidak akan menghentikan penahanan Imran dalam apa jua keadaan.

Menteri itu berkata bahawa Imran harus ditangkap dan dihukum mengikut perintah mahkamah dan kemudian hilang kelayakan.

Selain itu, ketua penganjur PML-N Maryam Nawaz menggesa bapanya dan ketua parti Nawaz Sharif untuk menunjukkan keberanian kepada Imran Khan.

Terdahulu dalam tweet, ketua PMLN Attaullah Dar berkata ketua PTI itu “bimbang tentang [kemungkinan] penahanannya dan sifat kes terhadapnya”.

Hanya ada satu cara untuk mengubah keadaan – ambil telinga dan seret ke penjara.

Nota tentang Doshaka
Imran didakwa dalam kes Toshaka pada 28 Februari, tetapi peguamnya ATSJ Iqbal merayu supaya perbicaraan dilangkau kerana dia perlu hadir di beberapa mahkamah. Dia didakwa dua kali.

Kemudian, hakim terhormat menangguhkan perbicaraan sehingga 7 Mac, mengeluarkan waran tangkap tidak boleh jamin untuk Imran.

Penggubal undang-undang dari gabungan pemerintah memfailkan kes terhadap Imran tahun lepas, menuduhnya tidak berkongsi butiran hadiah yang diterimanya daripada Toshakana (semasa beliau menjadi perdana menteri) dan hasil daripada penjualan mereka. Pada 21 Oktober, Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan (ECP) membuat kesimpulan bahawa bekas perdana menteri itu telah membuat “kenyataan palsu dan salah nyata” mengenai hadiah tersebut.

Tosh Khana ialah sebuah jabatan di bawah Jabatan Kabinet yang menyimpan hadiah yang diberikan kepada pemerintah dan pegawai kerajaan oleh ketua kerajaan dan orang kenamaan asing yang lain. Mengikut peraturan Toshakana, hadiah/hadiah dan barangan lain kepada orang yang peraturan ini terpakai dilaporkan kepada Bahagian Kabinet.

Imran telah hilang kelayakan di bawah Perkara 63(1)(p) Perlembagaan atas perintah Suruhanjaya Kewaspadaan.

Selepas itu, ECP mendekati Mahkamah Sesyen Islamabad dengan salinan memo menuntut tindakan jenayah bagi pegawai yang mengelirukan mengenai hadiah yang diterima daripada pembesar asing semasa Imran menjadi perdana menteri. Katanya, tindakan undang-undang perlu diambil.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold