PM Shehbaz mendarat di Doha untuk menghadiri perbincangan PBB mengenai LDC

Perdana Menteri Shehbaz Sharif tiba di ibu negara Qatar, Doha pada pagi Ahad untuk menghadiri Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kelima mengenai Negara Kurang Maju (LDC) di Asia dan Afrika. Sikap Pakistan ,

“Saudara saya Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, Emir Qatar, telah tiba di Doha untuk menghadiri Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke-5 mengenai Negara-Negara Kurang Maju,” tweet beliau selepas tiba di Doha.

Perdana menteri berkata negara-negara kurang maju “sangat terjejas oleh perubahan iklim, pasca-pandemi dan gangguan geostrategik dalam rantaian bekalan makanan dan tenaga” dan negara-negara ini terdedah kepada peristiwa global.

“LDC boleh berfungsi dengan lebih baik dengan meletakkan kepentingan orang ramai sebagai pusat dasar,” tegas Shehbaz.

Pejabat Perdana Menteri (PMO) berkongsi video pegawai Teluk mengalu-alukan perdana menteri sebaik tiba di Doha dalam lawatan dua hari. Menteri Perancangan dan Pembangunan Ahsan Iqbal juga akan mengiringinya.

Terdahulu, Perdana Menteri akan mengadakan mesyuarat dan perbincangan dua hala dengan pemimpin dan wakil yang menyertai sidang kemuncak itu, kata kementerian luar.

Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Kelima mengenai Negara Kurang Maju (LDC5) diadakan di ibu negara Qatar dari 5 hingga 9 Mac. Dua negara miskin, Afghanistan dan Myanmar, tidak menghadiri mesyuarat Doha LTC 46 anggota kerana kerajaan mereka tidak mengiktiraf mereka. Ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Pakistan memainkan peranan kepimpinan dalam Forum Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk meningkatkan suara kolektif Global Selatan untuk pembangunan mampan global.

Pada tahun 2022, Pakistan secara aktif menyokong usaha Qatar untuk menerima pakai Pengerusi LDC dan Pelan Tindakan Doha untuk LDC sebagai pemimpin Kumpulan 77, dan China menyokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold