Plastik yang memasuki lautan boleh meningkat tiga kali ganda menjelang 2040 jika dibiarkan: kajian

SINGAPURA: Plastik yang memasuki lautan dunia telah meningkat pada kadar “belum pernah terjadi” sejak 2005 dan boleh meningkat hampir tiga kali ganda menjelang 2040 jika tindakan tidak diambil, menurut penyelidikan yang diterbitkan pada hari Rabu.

Sehingga 2016, terdapat 111 trilion zarah plastik di lautan, menurut penyelidikan oleh organisasi berpangkalan di AS yang berkempen untuk mengurangkan pencemaran plastik.

Jika dasar global undang-undang tidak dimulakan, pencemaran plastik lautan akan meningkat 2.6 kali ganda menjelang 2040.

Kajian itu memberi tumpuan kepada data pencemaran plastik permukaan daripada 11,777 stesen marin di enam kawasan lautan utama dari 1979 hingga 2019.

“Kami telah mengenal pasti trend membimbangkan pertumbuhan pesat mikroplastik di lautan dunia,” kata Markus Erickson, pengasas bersama Zee Gears Group, dalam satu kenyataan.

Beliau berkata bahawa terdapat keperluan untuk perjanjian global PBB mengenai pencemaran plastik untuk menghentikan masalah ini di sumbernya.

Mikroplastik amat berbahaya kepada lautan, bukan sahaja mencemarkan air tetapi juga merosakkan organ dalaman haiwan laut, tersalah anggap plastik sebagai makanan.

Menurut pakar, kajian menunjukkan tahap pencemaran plastik di laut adalah rendah.

“Data daripada kajian baharu ini mengejutkan, tidak pernah berlaku sebelum ini dan hampir mengejutkan,” kata Paul Harvey, seorang saintis dan pakar plastik dengan Penyelesaian Sains Alam Sekitar.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memulakan perbincangan pada November dengan matlamat untuk mencapai persetujuan undang-undang menjelang akhir tahun depan untuk membendung pencemaran plastik di Uruguay.

Diterbitkan pada 9 Mac 2023 Pagi.

About admin

Check Also

Gabenor Taliban wilayah Afghanistan terbunuh dalam letupan: polis

Gabenor Taliban di wilayah Balkh Afghanistan dibunuh di pejabatnya pada Khamis, kata polis. Jurucakap polis …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold