PKR melonjak Rs3.46 dalam antara bank dengan menjangkakan perjanjian IMF

Rupee meneruskan ralinya dalam pasaran antara bank pada hari Isnin, didagangkan pada 275 berbanding dolar pada 10:57 pagi, kata Persatuan Syarikat Bursa Pakistan (ECAP).

Jumaat ini Rs. 3.46 berbanding dolar, atau 1.24 peratus selepas rupee ditutup pada 278.46.

Komal Mansoor, ketua strategi di Tracemark, berkata jangkaan pasaran untuk menandatangani Perjanjian Tahap Kakitangan (SLA) dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menjelang akhir minggu ini telah meningkat.

“Kami melaksanakan semua pembaharuan [diminta oleh IMF]. Salah satu syarat IMF ialah pembinaan rizab,” katanya mengenai Bank Perindustrian dan Komersial China Ltd yang bernilai $1.3 bilion minggu lepas. Nota mengenai pemindahan kredit.

Kemudahan ini akan disediakan dalam tiga ansuran. Pada hari Sabtu, Menteri Kewangan Ishaq Dar berkata bahawa Bank Negara Pakistan telah memberikan $500 juta sebagai tranche pertama.

Pakistan telah memperoleh pinjaman $700 juta daripada China untuk meningkatkan rizab pertukaran asingnya.

“Rupee stabil kerana prospek [perjanjian] IMF,” kata Mansoor.

Manakala selepas perjanjian dengan IMF, nilai dolar menjadi 10 rupee 50 paise. 260-265 Ini membuka aliran sekutu.

Beliau berkata ketidaktentuan politik yang berterusan dan pilihan raya akan datang di Punjab dan Khyber Pakhtunkhwa turut menyebabkan kejatuhan nilai rupee minggu lalu. “Apabila isu [politik] diselesaikan, perkara akan menjadi jelas,” katanya.

Pakistan berada dalam kesempitan kewangan yang teruk dan rizabnya telah berkurangan kepada $3.8 bilion, yang tidak cukup untuk menampung bil import sebulan. Dalam keadaan sedemikian, negara harus segera menandatangani perjanjian $1.2 bilion dengan IMF, tetapi juga mendapatkan pembiayaan daripada rakan kongsi dan pemberi pinjaman pelbagai hala yang lain.

Kerajaan akan memulakan perbincangan maya dengan IMF hari ini untuk memuktamadkan angka hasil dan perbelanjaan untuk empat bulan akan datang.

Pasukan IMF yang diketuai oleh ketua misi Pakistan Nathan Porter mengadakan perbincangan dengan pegawai kementerian kewangan selama beberapa hari, diikuti dengan mesyuarat terakhir dengan pihak berkuasa cukai pada hari Jumaat untuk membincangkan keberkesanan langkah dan hasil terdahulu. Kesannya terhadap pengeluaran . Merapatkan jurang ekonomi.

Seorang pegawai kerajaan memberitahu Dawn bahawa kedua-dua pihak akan memperhalusi bahasa draf Dasar Ekonomi dan Fiskal (MEFP), yang dikenali sebagai Perjanjian Peringkat Kakitangan. Dari hari Isnin

About admin

Check Also

Rupee merosot lebih Rs3 berbanding dolar dalam pasaran antara bank

Gagal mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, pasaran mata wang runtuh apabila rupee Pakistan menyusut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold