Penganjur dibenarkan mengadakan Aurat Mac hari ini

LAHORE: Mahkamah Tinggi Lahore membenarkan sambutan Hari Wanita pada Selasa selepas rundingan yang berjaya antara penganjur perhimpunan Awara dan pentadbiran bandar, mengarahkan para perarakan supaya tidak menimbulkan sebarang slogan yang tidak menyenangkan atau melakukan sebarang aktiviti yang menyalahi undang-undang.

Aktivis hak asasi manusia Khawar Mumtaz, Leena Ghani dan Haba Akbar memohon kepada pentadbiran Lahore untuk tidak membenarkan perarakan wanita di luar Nasir Bagh.

Timbalan Pesuruhjaya Rafia Haider dan pegawai polis memberitahu Hakim Anwar Hussain bahawa Jawatankuasa Siasatan Daerah telah menolak kebenaran atas sebab keselamatan.

Timbalan Pesuruhjaya itu berkata bahawa polis telah meningkatkan pengaturan keselamatan untuk perlawanan Liga Super Pakistan yang akan diadakan di Stadium Gaddafi.

Memudahkan komunikasi antara pengurusan LHC Lahore dan pemohon

Hakim menimbulkan persoalan tentang perhimpunan politik di bandar itu walaupun kerajaan menyediakan keselamatan. Polis sentiasa berjaga-jaga apabila ada tokoh politik muncul di mahkamah.

Timbalan Pesuruhjaya berkata, terdapat situasi undang-undang semasa pendaratan Mac lalu.

Seorang pegawai penguatkuasa undang-undang berkata perhimpunan itu boleh diadakan di luar Kelab Akhbar Lahore.

Hakim Hussain berkata bahawa menjaga undang-undang dan ketenteraman adalah tanggungjawab pentadbiran. Beliau menyarankan agar penganjur perarakan secara bertanggungjawab memberi kerjasama kepada pihak pentadbiran.

Menyatakan bahawa isu sebegitu dibawa ke mahkamah setiap tahun, hakim mengarahkan pentadbiran perbandaran untuk duduk bersama pempetisyen dan menyediakan rancangan yang sesuai. Selepas rundingan berjaya, perbicaraan disambung semula pada pukul 2 petang selepas kehadiran kedua-dua pihak.

Timbalan Pesuruhjaya Haider dan penganjur memberitahu mahkamah bahawa perarakan akan diadakan dari pejabat Naitra ke Hotel Fleety di Shimla Hills pada 8 Februari (hari ini) jam 2 petang.

Kemudian, hakim menolak arahan pentadbiran yang samar-samar bahawa aktiviti aman dan sah tidak boleh dihentikan.

Justice Orth mengarahkan penganjur perhimpunan itu supaya tidak membuat ungkapan yang tidak menyenangkan, slogan atau sebarang aktiviti yang menyalahi undang-undang semasa program itu.

Peguambela Azad Jamal dan Setiausaha Persatuan Peguam Mahkamah Tinggi Lahore Sabahat Rizvi hadir bagi pihak pempetisyen.

Peguam itu berkata bahawa pesuruhjaya daerah menolak permintaan pempetisyen untuk menghentikan perhimpunan wanita yang sah dan aman oleh ribuan wanita sempena Hari Wanita Antarabangsa.

Mereka berhujah bahawa injunksi DC adalah penggunaan budi bicara yang sewenang-wenangnya dan berubah-ubah dan pelanggaran berat hak asasi warganegara yang termaktub dalam Perlembagaan.

Beliau berkata bahawa badan perundangan tidak boleh mengambil hak asasi pempetisyen melainkan ia melanggar hak warganegara lain.

Diterbitkan pada 8 Mac 2023 Pagi.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold