Pemra melarang penyiaran kandungan berkaitan pengendalian persidangan mahkamah tinggi, hakim SC

Pihak Berkuasa Pengawalseliaan Media Elektronik Pakistan (PEMRA) pada Khamis melarang penyiaran kandungan berkaitan kelakuan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Agung dalam media elektronik.

Dalam perintah sekatan itu, salinannya tersedia di Dawn.com, pengawal selia memetik arahan awal kepada semua pemegang lesen untuk “menahan diri daripada mengeluarkan sebarang bahan terhadap badan kerajaan”.

Pegawai berkata walaupun notis berulang kali, saluran TV satelit terus membincangkan kelakuan hakim Mahkamah Tinggi yang mulia dan memulakan kempen hasutan dengan menyiarkan dakwaan fitnah.

Ia berkata bahawa menyiarkan sebarang bahan yang menonjolkan kelakuan hakim adalah melanggar Akta Kehakiman dan penghakiman Mahkamah Agung.

PIMA memetik Perkara 68 Perlembagaan dalam susunannya. Undang-undang mengatakan: “[Majlis Syura (Parlimen)] tidak boleh membincangkan kelakuan seorang hakim Mahkamah Agung atau Mahkamah Tinggi dalam melaksanakan tugasnya.”

“Oleh itu, Pihak Berkuasa Berwibawa, dalam melaksanakan kuasanya di bawah Seksyen 2 (A) Ordinan PEMRA, meminda sebarang pemindahan bahan oleh Akta PEMRA (Pindaan), 2002. Media (buletin berita, sembang dsb.) “Menunjukkan, “kata perintah itu.

Pihak berkuasa mengarahkan semua saluran TV satelit untuk menyediakan mekanisme kelewatan masa yang berkesan dan memastikan bahawa “papan editorial yang tidak berat sebelah” ditubuhkan.

Seksyen 10 Ordinan PEMRA 2002 menyatakan bahawa ketidakpatuhan akan mengakibatkan penggantungan lesen atas sebarang sebab demi kepentingan awam.

Pemra mengeluarkan arahan sedemikian selepas mengeluarkan audio kepada hakim Mahkamah Agung. Pada 16 Februari, tiga klip audio bekas Ketua Menteri Punjab Pervez Elahi telah bocor di media sosial.

Dalam satu klip, Elahi kedengaran bercakap dengan seorang hakim Mahkamah Tinggi, yang akan menyampaikan keputusan mengenai kes rasuah. Dalam klip lain, suaranya kedengaran memberitahu hakim bahawa dia akan datang menemuinya. Sementara lelaki lain cuba mengingatkannya bahawa dia tidak sihat, bekas Ketua Menteri Punjab Elahi berkeras untuk pergi ke Salami dengan mengatakan bahawa dia datang tanpa protokol.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold