Pelakon ‘Saving Private Ryan’ Tom Sizemore meninggal dunia pada usia 61 tahun

Tom Sizemore, seorang pelakon berbakat tetapi bermasalah yang mencipta kerjaya daripada berurusan dengan orang yang sukar tetapi berjuang untuk kekal di sisi undang-undang yang betul, telah meninggal dunia pada usia 61 tahun, kata pengurusnya pada hari Jumaat.

Charles Lago diserang angin ahmar pada bulan Februari dan telah ditanggalkan sokongan hidup selepas doktor membatalkan kerja pada hari Jumaat.

“Dengan penuh kesedihan dan kekesalan saya mengumumkan bahawa pelakon Thomas Edward Sizemore (‘Tom Sizemore’) meninggal dunia hari ini dalam tidurnya di Hospital St. Joseph di Burbank pada usia 61 tahun,” kata satu kenyataan.

Dia ditemani abangnya Paul dan kembar Jayden dan Jaeger, 17. Pelakon itu telah bekerja dengan beberapa nama terbesar Hollywood dalam kerjayanya selama beberapa dekad, tetapi telah menjalani kehidupan yang bermasalah di luar skrin, melawan ketagihan dan menghabiskan masa penjara yang kerap.

Dilahirkan di Detroit pada tahun 1961, Sizemore bekerja sebagai pelakon di New York pada tahun 1980-an dan mula dikenali untuk peranannya dalam filem 1989 Oliver Stone “Born on the Fourth of July.”

Pada 1990-an, dia muncul dalam filem “True Romance” karya Quentin Tarantino dan kultus ganas Stone “Natural Born Killers.”

Tetapi peranannya sebagai komandan kedua bagi sekumpulan kecil askar bertentangan dengan Tom Hanks dalam epik Perang Dunia II Steven Spielberg 1998 “Saving Private Ryan” yang melonjakkannya ke mata umum. Seorang askar dihantar untuk membawanya pulang. Tiga orang abangnya meninggal dunia.

Filem ini telah dicalonkan untuk Oscar untuk Filem Terbaik, dan bintang termasuk Matt Damon telah dicalonkan untuk Pelakon Terbaik oleh Persatuan Pelakon Skrin.

Beberapa tahun kemudian, dia bekerjasama dengan Ewan McGregor dan Tom Hardy dalam “Black Hawk Down” Ridley Scott, mengenai operasi ketenteraan yang gagal di Somalia.

Persembahannya telah dihargai berkali-kali dan seninya telah dihargai oleh rakan-rakan profesionalnya.

Masalah peribadi
Tetapi di luar skrin, kerjaya Sizemore diteruskan.

Dia mengaitkan sisi gelapnya dengan penggunaan dadah keras termasuk methamphetamine kristal, heroin dan kokain.

Pada tahun 2003, dia didakwa menyerang teman wanitanya dan menghabiskan lapan bulan di penjara.

Memiliki dadah menyebabkan dia menghadapi masalah dengan undang-undang beberapa kali, membawa kepada sekurang-kurangnya satu hukuman penjara.

Pada 2017, dia tidak mengaku bertanding untuk dakwaan keganasan rumah tangga tambahan.

Walaupun masalah peribadinya, dia terus muncul di rancangan TV termasuk “Hawaii Five-O” dan “Undang-undang & Perintah: Unit Mangsa Khas.”

Pada 18 Februari, dia rebah di rumahnya di Los Angeles akibat strok dan anemia seterusnya. Dia berada di unit rawatan rapi sejak itu.

Lago berkata dia akan merindui “kawan baiknya”. “Tom adalah salah seorang yang paling jujur, baik dan pemurah.

Saudara lelaki pelakon itu, yang bersamanya semasa kematiannya, sangat hancur.

“Dia lebih besar daripada kehidupan. Dia menyentuh hidup saya dengan cara yang saya tidak akan pernah tahu. Dia bijak, baik, pemurah dan sentiasa boleh menghiburkan anda dengan kecerdasan dan ceritanya. Dia pergi. Pergi dan akan dirindui selama-lamanya. Saya akan terlepas.”

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold