PBB ‘cemas’ pada hari keganasan Tebing Barat selepas serbuan Israel

Utusan perdamaian Timur Tengah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyeru rakyat Israel dan Palestin pada hari Rabu supaya meredakan keganasan yang semakin meningkat di Tebing Barat yang diduduki, sehari selepas serangan Israel baru-baru ini mengorbankan enam orang.

“Kami berada dalam kitaran keganasan yang mesti dihentikan serta-merta,” kata Tour Wencesland dalam satu kenyataan.

“Pihak-pihak kepada Majlis Keselamatan harus bertenang dan menahan diri serta mengelak daripada tindakan provokasi, provokasi dan kenyataan provokatif.”

Seruan itu dibuat sehari selepas pertempuran hebat semasa operasi Israel di titik kilat Tebing Barat di barat laut Jenin menyebabkan enam rakyat Palestin terbunuh, termasuk seorang anggota Hamas yang membunuh dua warga Israel bulan lalu. Dituduh membunuh peneroka.

Wensland berkata dia “terganggu” dengan keganasan itu selepas dia melihat tentera melepaskan tembakan roket bahu di tengah-tengah tembakan kejam.

Nabil Abu Rudina, jurucakap Presiden Palestin Mahmoud Abbas, menyifatkan serangan roket Selasa ke atas kem pelarian Jenin sebagai “perang penghapusan.”

Operasi di Jenin adalah yang terbaru dalam siri operasi ketenteraan maut di wilayah Palestin yang diduduki sejak Perang Enam Hari 1967.

Abdul Fattah Hussain Karsa, 49, juga antara enam yang maut. Tentera Israel berkata suspek yang membunuh dua warga Israel di bandar Hawara di Palestin pada 26 Februari adalah “pengendali pengganas.”

Beberapa jam selepas berikrar untuk “mencegah keganasan selanjutnya” di Jordan, pegawai Israel dan Palestin meluahkan kemarahan mereka terhadap penduduk Israel, kemudian membakar ratusan rumah dan kereta Palestin di bandar-bandar Tebing Barat.

Wenzland mengutuk keganasan peneroka Israel terhadap Palestin dan serangan Palestin ke atas Israel, dengan berkata, “Saya sangat prihatin dengan keganasan semasa.”

Sebagai kuasa penjajah, Israel mesti memastikan bahawa rakyatnya dilindungi dan pelakunya dipertanggungjawabkan.

Roket dilepaskan semalaman dari Semenanjung Gaza yang dikuasai Hamas, tetapi tentera Israel berkata mereka mendarat di kawasan pantai dan meletup.

Wensland berkata komitmen yang dibuatnya di Jordan bulan lalu, apabila dia bersetuju untuk “menurunkan skala,” “mesti dilaksanakan jika kita mahu mencari jalan ke hadapan.”

Beliau berkata, pihak berkenaan harus mengelak aktiviti sedemikian yang membawa kita kepada keganasan.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold