Pakistan ‘menyokong secara aktif’ pelaksanaan Program Tindakan Doha, kata PM di PBB mempertikaikan negara-negara kurang maju

Perdana Menteri Shahbaz Sharif berkata pada hari Isnin bahawa Pakistan menyokong kuat pelaksanaan Agenda Doha dan bahawa negara itu akan mengambil “langkah kukuh” untuk pembangunan mampan di negara-negara kurang membangun.

Perdana Menteri Oli berkata demikian semasa berucap pada Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Kelima mengenai Negara Kurang Maju yang diadakan di Doha. Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Agenda Doha untuk LDC bagi dekad 2022-2031 mewakili generasi baharu komitmen antara LDC dan rakan kongsi pembangunan mereka, termasuk sektor swasta, masyarakat sivil dan kerajaan. . Semua langkah.

“Yang Berhormat, apabila kami mencapai kesimpulan Rancangan Istanbul, kami telah membangunkan visi dan strategi untuk pembangunan mampan LDC [dan] adalah tepat pada masanya dan penting untuk mengkaji semula pelaksanaannya.

“Walaupun ada kemajuan dalam beberapa bidang, pelaksanaan Rancangan Istanbul masih tidak mencukupi dan tidak sekata,” katanya sambil menambah hanya empat negara yang dapat “berkelulusan” daripada status kurang maju.

“Pada hakikatnya, LDC menghadapi wabak ketidaksamaan, ketersediaan vaksin, teknologi, kewangan dan peluang. Dan mereka terdedah kepada krisis iklim dengan kesan ketukan daripada pelbagai kejutan.

“Walaupun LDC menyumbang 14 peratus daripada penduduk dunia, mereka hanya menyumbang 1.3 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK), 1 peratus daripada perdagangan global, dan 1.4 peratus daripada pelaburan langsung asing (FDI) global adalah peratusan.”

Perdana Menteri Shehbaz berkata bahawa “berbilang krisis” telah menjejaskan negara-negara kurang maju di dunia. “Pertumbuhan KDNK mereka telah perlahan, perdagangan antarabangsa telah merosot, kemiskinan dan ketidakamanan makanan telah meningkat [dan] ketidaksamaan telah meningkat. Atas sebab-sebab ini, sebuah negara membangun seperti Pakistan Negara itu juga telah gagal teruk dalam matlamat pembangunannya.”

Beliau juga berkata bahawa Pakistan menyatakan sokongan penuh dan solidariti kepada negara maju untuk pembangunan sosial dan kemakmuran ekonomi.

“Ketika kami bergerak ke arah pelaksanaan Agenda Doha, Pakistan akan terus menyokong beberapa inisiatif konkrit untuk pembangunan mampan di LDC,” kata Perdana Menteri. Alat yang berkesan untuk digunakan dalam beberapa kes.

Pertama, kita mesti menangani jurang imunisasi dengan memastikan akses yang mencukupi dan tepat pada masanya kepada vaksin yang selamat dan berkesan untuk LDC.

Perdana Menteri juga berkata, Bantuan Pembangunan Rasmi (ODA), termasuk kepada Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD), sepatutnya 0.7 peratus daripada Pendapatan Negara Kasar (GNI). Katanya, LTC perlu diperuntukkan 0.15 hingga 0.2 peratus.

Perdana Menteri Shehbaz meminta banyak LDC untuk menangani “beban hutang yang meningkat dengan pesat”. “Enam daripada negara paling maju diklasifikasikan sebagai negara yang dibebani hutang, dan 17 negara berisiko tinggi mengalami krisis hutang, yang sangat membimbangkan.”

Perdana menteri berkata akses sejagat kepada keselamatan sosial akan menyokong yang paling “tidak perlu dan terdedah”.

“Kita perlu mewujudkan rangka kerja kewangan saksama yang mementingkan rakyat dan direka bentuk untuk menangani keperluan khusus dan kelemahan LDC.”

Akhir sekali, Pradhan berkata, menerima pakai perjanjian teknologi antarabangsa yang dikaitkan dengan Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) PBB memerlukan akses mudah bagi negara membangun untuk meningkatkan produktiviti mereka dan mengurangkan jurang digital. “Ini akan membolehkan negara kurang maju dan negara membangun lain untuk mengambil bahagian secara sama rata dalam ekonomi berasaskan pengetahuan baru muncul.”

Perdana Menteri Shehbaz berkata bahawa Pelan Tindakan Doha menyasarkan 15 lagi LDC untuk mencapai standard pengijazahan menjelang 2031.

“Langkah positif yang diguna pakai dalam pelan itu patut dipuji. Misi bercita-cita tinggi kami adalah untuk meletakkan kebajikan berjuta-juta LDC sebagai pusat tindakan dasar yang positif.

Pada akhir ucapannya, Shehbaz mengucapkan tahniah kepada Emir Qatar atas “persiapan cemerlang” beliau untuk mesyuarat PBB selepas menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA tahun lalu.

“Qatar telah mengukuhkan kedudukannya dalam komuniti negara sebagai juara pembangunan mampan di Selatan Global,” katanya.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold