Pakistan meningkatkan skor risiko pada indeks AML global

Karachi: Selepas senarai kelabu Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF), badan penyelia perbankan global telah bersetuju untuk mengurangkan penarafan risiko negara dan memperbaiki peraturan urus niaga kewangan secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, pakar -pakar percaya bahawa ekonomi negara tidak mungkin mendapat manfaat daripada tafsiran baru -baru ini yang dikeluarkan oleh Kod Basel AML [Anti -Money Labinering], yang “bayangan” dalam bidang pengawalseliaan. Apa itu.

Skor risiko Pakistan dalam Indeks Basel AML (Edisi Umum) ialah 6.16 ml/TF [pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan]. Ia meletakkannya dalam kategori bahaya bersaiz sederhana di atas bidang kuasa global kedua. Menurut kemas kini pakar terkini, edisi itu adalah suku tahunan dengan maklumat terkini. Seperti yang telah dikemas kini, skor risiko sedikit lebih rendah pada 6.11, “kata Persidangan Indeks Basel AML di Pakistan.

Pakistan telah menyaksikan empat laporan kemudian antara 2018-2022 dan prestasinya terhadap pematuhan teknikal telah meningkat dari 41 % hingga 72 %. Pada masa ini, Pakistan berada dalam “pematuhan” dengan kebanyakan cadangan FATF. Pakistan adalah “sebahagian terikat” R15 (teknologi baru) dan R38 (sokongan undang -undang bersama: lumpuh dan epilepsi).

“Sistem pengawalseliaan Pakistan telah selaras dengan cara terbaik global sejak beberapa tahun yang lalu. Walaupun banyak risiko, kami telah melihat kemajuan yang baik mengenai AML dan isu -isu yang berkaitan,” kata Mohammad Sohail dari Topline Securities.

“Ia adalah satu perkara yang baik untuk mengenali usaha pematuhan FATF,” kata Sana Taufiq Arif Habib Limited. Kesatuan Kredit Antarabangsa. Walaupun skor risiko kami sedikit kurang dalam kajian baru -baru ini, kami tidak melihat peningkatan dalam mana -mana sektor ekonomi kita.

“Kami telah bertambah baik sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi kami jauh di belakang dalam ranking global,” kata Harris Ali, pakar IT yang menyediakan perniagaan mengikut FATF berasaskan teknologi.

Ia diterbitkan pada 7 Mac, 2023.

About admin

Check Also

MNA parti pemerintah daripada Chiniot ‘sukarelawan’ untuk menggantikan Dar

Sinod: Ahli politik kanan PML-N menggantikan Menteri Kewangan Ishaq Dar pada hari Jumaat ketika jawatankuasa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold