Netanyahu di bawah tekanan dari AS, protes Israel meningkat

Sekutu terdekat Israel, Amerika Syarikat, menuntut pada hari Rabu bahawa Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menolak gesaan oleh menteri kewangan garis kerasnya, Bezlal Smodrich, untuk merobohkan perkampungan Palestin.

Menambah tekanan ke atas pemimpin Israel, kerajaan merancang untuk menggantikan badan kehakiman, dengan imej di Tel Aviv tidak kelihatan selama bertahun-tahun, di tengah-tengah “Hari Gangguan” tembakan dan pertempuran dengan penunjuk perasaan Israel.

Smodrich, ketua Parti Imigran perpaduan agama pro-nasionalis Netanyahu, membuat komen itu pada mesyuarat pada hari Rabu di tengah-tengah serangan maut Palestin dan keganasan penempatan Israel di Tebing Barat yang diduduki.

Ditanya mengenai pendatang di perkampungan Hawara, Palestin pada hujung minggu, yang digambarkan oleh seorang jeneral Israel sebagai “pembunuhan beramai-ramai” pada hari Selasa, Smodrich berkata: “Saya rasa Hawara harus dipindahkan.”

Seorang anggota pasukan keselamatan Israel bertempur dengan aktivis keamanan Palestin dan Israel di pintu masuk ke Hawara di Tebing Barat yang diduduki pada 3 Mac 2023, berikutan keganasan maut terhadap warga Israel semasa protes. AFP
Smodrich berkata: “Saya fikir negara Israel harus melakukannya, tetapi Tuhan melarang orang yang berbeza.”

Jurucakap Jabatan Negara AS Ned Price menyebut komen itu “tidak bertanggungjawab”, “menyinggung” dan “menyinggung perasaan”: “Kami menyeru Perdana Menteri Netanyahu dan pegawai kanan Israel yang lain untuk secara terbuka dan tegas menolak komen ini. merayu.” dan penolakan panggilan. ”

Pemimpin Palestin mengalu-alukan maklum balas Jabatan Negara.

Tindak balas Washington yang luar biasa tenang menggariskan kebimbangan antarabangsa yang semakin meningkat tentang keganasan yang semakin meningkat di Tebing Barat, di mana tiga warga Israel dan seorang Palestin terbunuh dalam dua hari pertumpahan darah awal minggu ini.

Keganasan berterusan pada hari Rabu. Tentera Israel membunuh seorang warga Palestin dan menangkap enam yang lain di Tebing Barat.

Penangkapan perusuh.
Polis Israel pada Ahad menahan 10 orang yang disyaki terlibat dalam rempuhan pelarian melalui Hawara selepas seorang lelaki bersenjata Palestin menembak mati dua beradik Israel di dalam kereta mereka.

Seorang warga Palestin terbunuh dan berpuluh-puluh rumah serta kereta dibakar dalam apa yang digambarkan oleh komander Israel sebagai “pembunuhan beramai-ramai.” Sehari kemudian, seorang lelaki Israel-Amerika ditembak mati di dalam keretanya di lebuh raya di Lembah Jordan.

Pasukan keselamatan Israel menangkap seorang warga Palestin selepas solat Jumaat di kejiranan Arab Silwan di Baitulmaqdis Timur yang diduduki Israel pada 3 Mac 2023, untuk membantah perobohan sebuah rumah oleh pihak berkuasa Israel. AFP
Selepas lelaki itu, Alan Kanal, dikebumikan, tentera Israel melancarkan operasi yang mengepung rumah di kem pelarian Ibad Jabbar di pinggir Jericho dan menangkap enam rakyat Palestin kerana disyaki membunuhnya. Kali ini seorang lagi meninggal dunia.

Rempuhan Hawara dikutuk oleh ahli politik Israel, termasuk Netanyahu, yang meminta amaran dan sekatan antarabangsa untuk tidak mengambil undang-undang ke tangan mereka sendiri.

Komen Smodrich menggariskan jurang antara seruan antarabangsa untuk pengembangan bahagian penting kerajaan sederhana Netanyahu dan trend yang memerlukan tindakan lebih tegas terhadap Palestin.

Susulan komen Hawara, Smodrich mengeluarkan kenyataan mengatakan media telah menyalahtafsir gesaannya untuk memusnahkan kampung pulang.

Tangkapan skrin tweet oleh Menteri Kewangan Israel Bezalel Smodrich mendakwa bahawa komennya telah disalah tafsir oleh media. – Twitter / @Bezalelsom
“Saya bercakap tentang bagaimana Hvar telah menjadi syurga bagi pengganas,” kata Smodrich, “Orang Yahudi diserang setiap hari tanpa mengambil undang-undang ke tangan mereka sendiri.”

“Tentera (tentera Israel) dan pasukan keselamatan akan bertindak balas secara proporsional terhadap setiap tindakan keganasan,” kata Smodrich, termasuk menghantar pulang keluarga pengganas.

kemusnahan
Asap membubung ketika rakyat Palestin bertempur dengan tentera Israel semasa operasi di Jericho di Tebing Barat yang dikuasai Israel pada 1 Mac 2023. – Reuters
Dengan bulan Ramadan yang mulia dan perayaan Paskah Yahudi hanya beberapa minggu lagi, pengantara asing telah berusaha untuk meredakan ketegangan berikutan serangan jalanan Palestin dan operasi ketenteraan Israel.

Terdahulu pada hari Rabu, Mejar Jeneral Yehuda Fuchs, yang mengetuai tentera Israel di wilayah itu, berkata tenteranya bersedia untuk bertindak balas terhadap peneroka, tetapi dia terkejut dengan keamatan keganasan, yang menyebabkan berpuluh-puluh orang terbunuh. orang ini.

“Insiden Howrah adalah pembunuhan beramai-ramai penjenayah,” katanya kepada N12 News lewat Selasa.

Beliau berkata, hukuman kolektif tidak akan membantu dalam memerangi keganasan dan sebaliknya akan meningkatkan keganasan.

Pembunuhan beramai-ramai ialah serangan kumpulan terhadap agama, etnik atau minoriti kebangsaan, yang sering disetujui oleh pihak berkuasa. Pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20, istilah ini biasanya digunakan untuk merujuk kepada serangan terhadap orang Yahudi di Empayar Rusia.

Netanyahu membentuk kerajaan dua bulan lalu dan berjanji kepada rakan gabungannya bahawa dia akan mengehadkan kuasa cabang eksekutif untuk mengubah undang-undang atau peraturan dan mewujudkan kawalan Israel ke atas Tebing Barat. Rakyat Palestin mahu negara merdeka.

Bantahan telah berlangsung sejak seminggu yang lalu. Pindaan itu belum menjadi undang-undang, tetapi sudah menjejaskan mata wang syikal.

Ahli perniagaan dan ekonomi berkata pembaharuan yang dirancang akan menjejaskan Israel sebagai destinasi pelaburan.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold