MNA parti pemerintah daripada Chiniot ‘sukarelawan’ untuk menggantikan Dar

Sinod: Ahli politik kanan PML-N menggantikan Menteri Kewangan Ishaq Dar pada hari Jumaat ketika jawatankuasa kewangan kerajaan bergelut untuk menangani cabaran besar yang dihadapi ekonomi.

Ahli Senat tiga kali Qaiser Ahmed Sheikh, yang mempengerusikan jawatankuasa tetap Dewan Negara mengenai kewangan selama bertahun-tahun, berkata kewangan tidak lagi di bawah kawalan Encik Dar. Sementara itu, kerajaan sibuk melawan dan memfailkan kes terhadap pembangkang.

Bercakap kepada pemberita pada Jumaat, Sheikh berkata kerajaan gagal memulihkan ekonomi dan membendung inflasi dan pengangguran seperti yang dijanjikan kepada rakyat.

Merujuk kepada surat yang ditulis oleh Presiden Persekutuan Perdagangan dan Industri Pakistan Irfan Iqbal Sheikh, beliau berkata bahawa seluruh komuniti perniagaan sedang menunggu beliau untuk memulihkan ekonomi.

Disebabkan dasar ekonomi Suruhanjaya Kewangan Kerajaan yang teruk, bukan sahaja rakyat jelata, kelas pertengahan dan rakyat miskin negara tetapi juga pelabur, kilang, pengusaha dan peniaga turut terjejas.

Dia menyalahkan kekurangan perundingan untuk krisis kewangan, berkata rakan gabungan tidak mempercayai rakan parlimen yang dipilih dan kuasa membuat keputusan terhad kepada “segelintir”. Beliau berkata, tiada mesyuarat parti parlimen itu diadakan sejak 10 bulan lalu.

“Saya telah menghantar mesej kepada Perdana Menteri Pakistan memaklumkan keadaan ekonomi yang teruk. Saya tidak perlukan jawatan, wang atau moral, cuma sokongan untuk membawa negara keluar daripada krisis.” komuniti perniagaan,” katanya.

Menurutnya, satu-satunya jalan keluar daripada krisis itu ialah dialog bersama antara parti politik dan semua pihak berkepentingan negara.

Menteri Kewangan Shaikh memberitahu pemberita, “Saya mempunyai pengalaman profesional selama 50 tahun; presiden KCCCI, tiga kali Ahli Parlimen dan sokongan penuh komuniti perniagaan. Saya tidak sabar-sabar untuk berkhidmat kepada negara dan saya berada di tempat yang betul.” Menteri Kewangan Shaikh kepada pemberita.

Diterbitkan pada 11 Mac 2023 pagi.

About admin

Check Also

Bulan pilihan raya tidak kelihatan di KP ketika Punjab berjalan ke hadapan

ISLAMABAD/PESHAWAR: Semasa Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan menjalankan pilihan raya di Punjab pada 4 April, mesyuarat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold