Li Qiang, orang kepercayaan Xi, mengambil alih sebagai perdana menteri China

Bekas pemimpin Parti Komunis Shanghai Li Qiang mengangkat sumpah sebagai perdana menteri China pada hari Sabtu, no. 2, sekutu rapat Presiden Xi Jinping, telah ditugaskan untuk memulihkan ekonomi yang terjejas oleh sekatan Covid-19 selama tiga tahun.

Disifatkan secara meluas sebagai pragmatik dan pro-perniagaan, Li, 63, mempunyai tugas yang berat untuk membalikkan pemulihan China yang tidak sekata di tengah-tengah campur tangan global dan keyakinan pengguna dan sektor swasta yang lemah.

Li memegang jawatan di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat dengan Barat berhubung beberapa isu, termasuk langkah AS untuk menyekat akses China kepada teknologi utama, dan pendedahannya kepada China akibat risiko politik dan gangguan dalam era Covid. Cuba mengurangkan. .

Beliau menggantikan pegawai industri Li Keqiang, yang meletak jawatan selepas dua penggal lima tahun ketika Xi menyatukan kuasa dan kawalannya ke atas ekonomi kedua terbesar dunia itu. Pendekatan yang lebih statistik telah diterima pakai.

Penganalisis berkata Li Qiang ialah perdana menteri pertama sejak penubuhan Republik Rakyat yang tidak pernah berkhidmat dalam kerajaan pusat, bermakna dia menghadapi keluk pembelajaran yang curam pada bulan pertamanya bekerja. mungkin jatuh

Bagaimanapun, hubungan rapat Xi dengan Li — yang berkhidmat sebagai ketua kakitangan Xi dari 2004 hingga 2007 ketika Xi menjadi setiausaha parti wilayah di wilayah Jiangsu — memberinya kuasa untuk bertindak, kata pemerhati kepimpinan.

“Pemahaman saya tentang situasi ini ialah Li Qiang mempunyai banyak peluang dan kuasa dalam sistem ini,” kata Trey McIver, pengasas bersama perundingan Trivium China.

Lembaga Pemegang Amanah
Xi, 69, melantik penyokong setia kepada jawatan penting dalam rombakan kerajaan terbesar dalam satu dekad, mengukuhkan kuasa selepas generasi pegawai reformis berundur dan dipilih sebulat suara sebagai presiden. Jumaat adalah kali ketiga yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam tempoh pengenalan rasmi.

Pada hari Sabtu, Li menerima 2,936 undi, tiga menentang dan lapan, menurut statistik yang dipaparkan pada skrin di Dewan Besar Rakyat di tengah Beijing.

Sesi soal jawab perdana menteri bersama media tradisional akan ditonton di platform antarabangsa selepas sidang parlimen berakhir Isnin ini.

Li dilantik sebagai perdana menteri pada Oktober selepas menduduki tempat kedua dalam Jawatankuasa Tetap Politburo pada dua dekad kongres Parti Komunis.

Beberapa pegawai yang diluluskan oleh XI akan disahkan pada Ahad, termasuk timbalan perdana menteri, gabenor bank pusat dan menteri dan ketua jabatan lain.

Pemulihan rawak
Ekonomi China berkembang hanya 3 peratus tahun lalu dan pada hari pembukaan parlimen, Beijing menetapkan sasaran pertumbuhan kira-kira 5 peratus untuk 2023, sasaran terendah dalam hampir tiga dekad.

Christopher Bidor, pengarah penyelidikan China di anak syarikat Gawkel Dragonomics, berkata tugas utama Lee tahun ini adalah untuk memenuhi sasaran itu tanpa meningkatkan inflasi dan hutang.

Walaupun China tidak menunjukkan rancangan untuk meningkatkan pertumbuhan, Fedor berkata potensi kejutan, seperti eksport yang lebih rendah atau kelemahan berterusan dalam sektor hartanah, boleh memaksa Li.

“Kepimpinan menerima dua tahun pertumbuhan ekonomi yang sangat lemah atas nama pembendungan Covid, dan sekarang pembendungan telah berakhir, mereka tidak akan menerima satu lagi,” katanya.

Pemulihan China selepas wabak adalah tidak sekata, dengan inflasi Februari secara tidak dijangka perlahan, dengan gergasi e-dagang China JD.com Inc memberi amaran pada hari Khamis bahawa ia akan mengambil masa untuk memulihkan keyakinan pengguna.

Beberapa syarikat swasta Beijing yang paling berjaya, seperti Alibaba, telah mengalami tindakan keras secara tiba-tiba dan perubahan peraturan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan Li akan berjuang untuk memulihkan keyakinan dalam sektor swasta.

Perdagangan global juga berhati-hati. Buat pertama kali dalam 25 tahun, Dewan Perniagaan Amerika di China berkata awal bulan ini bahawa ia tidak lagi melihat China sebagai “tiga keutamaan pelaburan.”

China cuba menampilkan wajah pro-perniagaan.

Seorang pegawai dari Agensi Perancang Negara China memberitahu AS. Naib presiden syarikat cip Qualcomm Inc menawarkan persekitaran perniagaan yang lebih baik untuk syarikat multinasional, lapor Agensi Berita Xinhua pada hari Jumaat.

About admin

Check Also

Gabenor Taliban wilayah Afghanistan terbunuh dalam letupan: polis

Gabenor Taliban di wilayah Balkh Afghanistan dibunuh di pejabatnya pada Khamis, kata polis. Jurucakap polis …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold