Kyiv berkata Moscow mengejar ‘cubaan untuk mengepung’ Bakhmut

Kiev: Kiev berkata pada Ahad ia menamatkan serangan oleh tentera Rusia yang mengepung bandar Pakmut di timur Ukraine, yang Moscow cuba menawan selama berbulan-bulan.

Ukraine telah berikrar untuk melindungi “Kubu Pakmut” tetapi berdepan dengan tentera Rusia yang bertekad untuk menawan bandar itu, yang telah menjadi hadiah politik ketika perang berterusan. Kakitangan Am Ukraine melaporkan menangkis “lebih 130 serangan musuh sejak beberapa hari lalu,” termasuk di Kobyansk, Leman, Pakmut dan Ivodiuka.

“Musuh cuba mengepung bandar Bagmouth,” katanya pada pagi Ahad. Bagmat ditinggalkan dalam runtuhan semasa perang pencerobohan yang panjang dan berdarah.

Jurucakap tentera Ukraine Sergei Cheriody berkata pada hari Sabtu bahawa keadaan adalah “sukar tetapi terkawal” di bandar itu, yang disifatkannya sebagai “sasaran keutamaan untuk musuh”.

Institut Kajian Perang (ISW) telah memberi amaran bahawa talian bekalan Ukraine terputus ketika pertempuran berterusan di seluruh bandar.

“Rusia mahu mengepung tentera Ukraine di Bagamo, tetapi perintah Ukraine telah menunjukkan bahawa mereka akan berundur tanpa pengepungan,” kata ISW pada hari Sabtu.

Ukraine dan Rusia telah berperang sengit sejak musim panas ke atas bandar itu, yang mempunyai lebih simbolik daripada kepentingan ketenteraan.

Pejuang Wagner, pemisah pro-Rusia dari wilayah Donetsk, mengeluarkan video rampasan stesen kereta api Stupky di pinggir utara Bagmouth.

Tentera swasta Wagner memainkan peranan penting dalam Pertempuran Kota di bawah Yevgeny Prigozhin, yang membawa kepada permusuhan dengan tentera tetap Rusia.

Pada hari Jumaat, Prigozhin berkata tenteranya telah “hampir mengepung” Bagmouth dan hanya satu jalan di bawah kawalan Ukraine.

Dan, Disiarkan pada 6 Mac 2023

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold