Kiriman wang jatuh 10.8pc kepada $17.9bn

KARACHI: Dalam tempoh 8 bulan pertama tahun kewangan ini, kiriman wang warga Pakistan yang tinggal di luar negara telah menurun kira-kira 11 peratus.

Bagaimanapun, kerajaan dan Bank Negara Pakistan (SBP) minggu lepas menetapkan kadar pertukaran dolar pada Rs. 230 daripada harga pasaran sebenar semasa Rs. Ia meningkat 5 peratus selepas ditutup pada 280 pada Februari. Bulan Januari. . ,

Pada Julai-Februari 2022-23, agregat bekalan wang berjumlah $17.994 bilion, turun 10.8 peratus daripada $20.183 bilion dalam tempoh yang sama tahun lepas, kata bank pusat itu pada hari Jumaat.

Angka itu meningkat 4.9 peratus kepada $1.988 bilion pada Februari daripada $1.894 bilion pada Januari. Dalam tanda pemulihan yang sihat, bagaimanapun, kiriman wang turun 9.4 peratus daripada $2.196 bilion pada bulan yang sama tahun lepas.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan dalam kiriman wang pada Februari jatuh di bawah jangkaan pasaran disebabkan oleh dolar yang lebih kukuh. Kesan jangkaan susut nilai rupee adalah turun naik kadar pertukaran, tetapi aliran aliran telah berubah.

Aliran masuk bulanan mencecah $2 bilion pada bulan Februari.

Pembayaran haram dibuat kerana nilai dolar yang rendah dalam pasaran antara bank dan terbuka, manakala pasaran kelabu haram mempunyai harga yang tinggi antara 30 hingga 40 rupee setiap dolar. Dalam konteks ini, IMF meminta kerajaan untuk membawa kadar pertukaran setanding dengan sempadan Pakistan-Afghanistan sedia ada.

Mengeluarkan had kadar pertukaran tidak mengurangkan penyeludupan dolar di Kabul, tetapi menambah baik bekalan dolar di pasaran terbuka, menjadikannya lebih mudah bagi pengimport untuk membeli dolar.

Dengan ketibaan Ramadan pada minggu terakhir bulan ini, pasaran mata wang dan bank menjangkakan aliran masuk yang lebih tinggi kerana warga Pakistan di luar negara menghantar 15 hingga 20 peratus lebih banyak kiriman wang pada bulan mulia kerana sumbangan, zakat dan perbelanjaan yang lebih tinggi. .

Data SBP menunjukkan kecuali AS, aliran ke hampir semua destinasi utama merosot pada 8MFY23 berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Kiriman wang adalah yang tertinggi di Arab Saudi pada $4.346 bilion, tetapi turun 15.5 peratus daripada tempoh yang sama tahun lalu.

$3.197 bilion datang dari UAE, tetapi itu juga turun 15.3 peratus berbanding setahun lalu.

Berbanding tempoh yang sama tahun lepas, ia mencecah $1.972 bilion dalam 8MFY23, hanya 3% lebih tinggi daripada AS.

Dalam 8MFY23, aliran ke UK jatuh sebanyak 5.7% kepada $2.631 bilion, negara GCC sebanyak 8.9% kepada $2.119 bilion dan negara EU sebanyak 8.6% kepada $2.035 bilion.

Diterbitkan pada 11 Mac 2023 pagi.

About admin

Check Also

AS menggesa Pakistan untuk terus bekerjasama dengan IMF dalam pembaharuan bagi menambah baik persekitaran perniagaan

Jabatan Negara AS telah meminta Pakistan untuk “bekerja” dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, khususnya untuk menambah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold