Kesaksamaan Gender Masih ‘300 tahun lagi,’ Ketua PBB memberi amaran

Setiausaha PBB -Agung Antonio Guterres memberi amaran pada hari Isnin bahawa kemajuan global dalam hak wanita “adalah” terdedah kepada mata kita “dan ia akan mengambil masa tiga abad untuk mencapai sasaran kesamaan jantina.

Mengulas Perhimpunan Agung pada kesempatan Hari Wanita Dunia pada 8 Mac, Setiausaha PBB -Agneral berkata bahawa “kesamaan seksual berakhir. Pada kadarnya sekarang, wanita PBB adalah 300 tahun lagi.” Rundingan telah berlangsung selama dua minggu. Gadis

“Hak -hak wanita di seluruh dunia disalahgunakan, ancaman dan pelanggaran,” dia menerangkan krisis: kematian bersalin, meninggalkan sekolah perempuan, meninggalkan penjagaan dan anak lelaki kepada anak -anak yang terpaksa berkahwin.

Guterres berkata bahawa dekad pembangunan hilang di hadapan mata kita. Dia menyerlahkan keadaan serius di Afghanistan di bawah Taliban, di mana “wanita dan perempuan telah dihapuskan dari kehidupan awam.”

Dia tidak menamakan negara -negara tertentu yang lain, tetapi Guterres menekankan bahawa “di banyak tempat, hak seksual dan pembiakan wanita (dan) di beberapa negara, gadis sekolah yang diculik dan diseksa.” ” Ada bahaya. ”

Iran, yang telah dikeluarkan dari Suruhanjaya mengenai Status Wanita pada September tahun lepas, tidak termasuk dalam kepimpinan wanita, menindas pemberontakan wanita.

Republik Islam telah diusir pada 14 Disember dari Majlis Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa -Bangsa Bersatu, atau Suruhanjaya ECOSOC dalam undi AS.

Guterres memetik contohnya, “Sistem berabad -abad, diskriminasi dan stereotaip berbahaya telah mewujudkan perbezaan jantina yang besar antara sains dan teknologi.”

Ia menyeru kerajaan, masyarakat madani dan sektor swasta di seluruh dunia untuk “tindakan bersama” untuk melabur lebih banyak dalam pendidikan yang bertanggungjawab jantina, meningkatkan latihan kemahiran dan “menghapuskan pengedaran jantina digital”.

Melawan sistem. Tetapi kita juga. Pertubuhan Bangsa -Bangsa Bersatu bermaksud wanita dan perempuan di mana -mana.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold