Kerajaan sementara wajib di semua wilayah untuk mengadakan pilihan raya umum: menteri undang-undang

Ketua Menteri Undang-undang Naseer Tarar pada hari Rabu menekankan isu perundangan yang dihadapi kerajaan selepas perintah Mahkamah Agung untuk mengadakan pilihan raya di Punjab dan Khyber Pakhtunkhwa. Pilihanraya

Pada 1 Mac, Mahkamah Agung memutuskan dalam keputusan 3-2 bahawa KP dan Punjab – kedua-duanya di bawah kerajaan sementara – harus mengadakan pilihan raya dalam tempoh 90 hari selepas pembubaran perhimpunan wilayah pada bulan Januari.

Berucap pada sidang akhbar di Islamabad, menteri itu berkata terdapat kajian terperinci mengenai Perkara 224 Perlembagaan, yang mewajibkan kerajaan sementara untuk pilihan raya umum di seluruh negara.

Perkara 224 Perlembagaan merangkumi proses pelantikan Perdana Menteri sekiranya Speaker Parlimen dan Ketua Pembangkang tidak bersetuju mengenai nama Perdana Menteri Sementara itu.

“Pada masa ini terdapat kerajaan politik di Pusat, Sindh dan Balochistan, manakala kerajaan sementara ada di KP dan Punjab.”

Beliau bertanya sama ada ketua PTI Imran Khan tidak akan menerima keputusan pilihan raya kedua-dua wilayah memihak kepadanya.

Menteri itu berkata memandangkan kerajaan negeri KP dan Punjab telah memilih untuk mengawal semua sektor penting, orang ramai akan mempunyai keyakinan yang munasabah dalam pilihan raya umum pada bulan Oktober.

Menteri itu berkata mahkamah perlu mengambil kira semua faktor ini dan meneliti Perkara 224 dengan teliti sebelum membuat keputusan.

Tarr berkata beliau percaya perintah automatik mahkamah itu tidak diperlukan. Katanya, keputusan itu dikeluarkan tanpa mengambil kira pendapat empat hakim.

Nampaknya Mahkamah Agung telah memberikan keputusannya dengan tergesa-gesa.

Menteri Persekutuan itu berkata, mengikut Perkara 218(3) Perlembagaan, adalah menjadi tanggungjawab Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan untuk menjalankan pilihan raya yang adil dan telus.

Beliau menegaskan bahawa pilihan raya umum di seluruh negara perlu diadakan di bawah kerajaan sementara.

Selain itu, pada pilihan raya akan datang, pilihan raya dua negeri iaitu KP dan Punjab akan diadakan enam bulan lebih awal.

Menteri itu merayu kepada Imran untuk menerima apa sahaja keputusannya. “Walaupun kita dapat majoriti, kita akan terima keputusan itu, ia adalah tradisi demokrasi dan mereka harus menunjukkan sikap yang sama.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold