Kerajaan Punjab tidak akan menghalang Aurat March di wilayah, janji menteri

Menteri Penerangan Penjaga Punjab Aamir Mir telah memberi jaminan kepada penunjuk perasaan Awart March di wilayah itu bahawa kerajaan sementara tidak akan mengganggu mereka dan semua tempahan penganjur acara itu telah dibersihkan.

Jawatankuasa Penganjur Orat March memohon Sijil Tiada (NOC) daripada pentadbiran daerah bulan lalu dan mengadakan perhimpunan di Naseer Bagh di Lahore pada 8 Mac, selepas itu perhimpunan itu dibawa ke premis taman.

Bagaimanapun, Timbalan Pesuruhjaya (DC) Rafia Haider “menyatakan bantahan keras memandangkan keadaan keselamatan semasa, amaran ancaman dan inisiatif seperti kad kontroversi dan sepanduk untuk mewujudkan kesedaran tentang situasi undang-undang dan ketenteraman serta hak wanita”. Permintaan itu ditolak. Orang ramai dan pertubuhan agama, khususnya Jamaat-e-Islami (Jamaat-e-Islami), kumpulan wanita dan pelajar, telah mengumumkan rancangan untuk menentang perarakan yang sedang berlangsung.

Dengan mengingati perkara ini, penganjur Perhimpunan Awara memfailkan petisyen di Mahkamah Tinggi Lahore pada malam Sabtu, memanggil perintah DC sebagai “sewenang-wenangnya, diskriminasi dan melanggar pelbagai peruntukan perlembagaan”.

Permohonan itu akan dibicarakan pada 6 Mac (Isnin) di hadapan Hakim Muzamil Akhtar Shabbir.

Kenyataan yang dikeluarkan hari ini oleh Mir berkata bahawa kerajaan telah memutuskan untuk menyediakan keselamatan kepada penunjuk perasaan perarakan anugerah itu. Perlindungan penuh polis akan diberikan kepada peserta.

“Kerajaan sementara kami percaya kepada kebebasan semua orang, dan kerajaan polis tidak akan menghalang penunjuk perasaan,” katanya.

Menteri itu berkata bahawa semua bantahan penunjuk perasaan akan dihapuskan.

Kemudian, beliau berkata bahawa beliau berharap perhimpunan yang akan berlangsung akan berlangsung secara aman.

Terdahulu, masyarakat sivil, parti politik dan kumpulan hak asasi manusia mengecam penolakan permintaan pesuruhjaya daerah untuk mengadakan perhimpunan sempena Hari Wanita Antarabangsa pada 8 Mac.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Pakistan mengecam sekeras-kerasnya pentadbiran daerah Lahore kerana tidak membenarkan penganjur Avatar March mengadakan pertemuan awam sempena Hari Wanita Antarabangsa pada 8 Mac.

“Adalah malang apabila pentadbiran daerah terus mencabar hak untuk berhimpun secara aman dengan penyorok ‘kontroversial’ dan ‘ketegasan kuat’ institusi awam dan agama, yang jelas mengancam undang-undang dan ketenteraman. Ia adalah lemah Ada pembelaan.

HRCP menuntut kerajaan sementara Punjab untuk menegakkan hak Mahila Morcha untuk berhimpun secara aman dan memberikan perlindungan penuh kepada penunjuk perasaan.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold