Kemudaratan yang berpanjangan

Mengesan masalah kewangan anda dalam beberapa bulan kebelakangan ini adalah seperti melihat kereta api yang karam dalam gerakan perlahan. Walaupun menyuarakan suara yang munasabah dan berhemah, menteri kewangan itu tetap berpegang kepada dasar yang membawa kepada konflik dengan IMF sehingga terlambat.

Tidak ramai yang mempercayainya apabila dia berkata dia boleh mengalihkan perbendaharaan kepada kehendaknya sebaik sahaja dia berkuasa. Negara yang berada di ambang lalai tidak akan menyampaikan syarat kepada pemiutangnya. Dia masih dalam cara jahatnya. Daripada membuat usaha serius untuk menangani ketidakseimbangan utama ekonomi, IMF membuang masa yang diperlukan untuk melaraskan syarat penyelamat.

Akibatnya, semakan kesembilan rancangan fiskal, yang dijadualkan pada Oktober, masih belum selesai selepas aliran masuk pertukaran asing telah kering dengan mendadak.

Menteri-menteri kewangan mempunyai tabiat bertanya ‘oh my god next week’ setiap beberapa minggu. Kejadian serupa berlaku semalam. Malangnya, nampaknya masa sudah suntuk.

Kemungkiran – yang pernah dicemuh sebagai ketakutan yang tidak rasional – kini mungkin meningkat walaupun menteri kewangan menafikan. Bagaimanapun, tiada apa yang menghalang PML-N atau Ishaq Dar.

Mereka tidak bersedia untuk melakukan penipuan yang dilakukan oleh Kementerian Kewangan sekarang.

Mufta Ismail sekurang-kurangnya berhasrat untuk menyelesaikan masalah Pakistan – fakta yang diakui oleh orang dalam Washington. IMF, sebaliknya, keberatan untuk mempercayai Encik Dar, yang tahu sedikit tentang masalah ekonomi Pakistan dan tidak mempunyai perut untuk melakukan pembaharuan yang diperlukan.

Terima kasih kepada mereka, kami telah mencapai tahap di mana kelulusan IMF pun tidak mencukupi untuk melindungi kami daripada kerugian selanjutnya. Bukan sahaja ekonomi tetapi juga jiwa negara akan mengalami kerosakan kekal.

Harapan untuk masa depan negara – ekonomi atau sebaliknya – telah lenyap. Tiga kali makan sehari tidak mencukupi untuk ramai orang, dan rakyat Pakistan yang terbaik bimbang negara itu tidak mempunyai masa depan yang mampan untuk menawarkannya.

Pemuda kita yang cemerlang telah hilang harapan untuk memulakan kehidupan baru di luar negara. Ia akan mengambil masa bertahun-tahun jika tidak berdekad untuk pulih daripada kerugian ini. Encik. Encik Sharif berdepan tentangan hebat daripada mereka di negara ini yang pada masa lalu menganggap dasar beliau sangat tidak bermoral.

Dia tidak mengendahkan suara tenteranya sendiri yang memberi amaran tentang azab. Berhenti menyokong orang ini yang bertanggungjawab merosakkan masa depan berjuta-juta rakyat Pakistan. Negara kini mesti dibebaskan daripada beban mereka.

Dan, Disiarkan pada 4 Mac 2023

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold