Kematian pekerja PTI diistilahkan secara tidak sengaja, Punjab IG menyangkal dakwaan penyeksaan

Inspektor Jeneral Punjab Dr Usman Anwar pada Sabtu menolak dakwaan PTI bahawa pentadbiran wilayah bertanggungjawab ke atas pembunuhan tahanan pekerja parti dan menegaskan bahawa kejadian itu adalah satu penipuan. “Bahaya,” malangnya disalahertikan secara meluas.

Aktivis PTI Ali Bilal alias Zaila Shah terbunuh, beberapa cedera dan beberapa lagi ditahan ketika kerajaan Punjab pada 30 April menyediakan senarai partinya untuk pilihan raya 80 Mac. Mulakan kempen menggunakan kekerasan untuk menghentikan perhimpunan yang dipanggil. Wilayah

Pada hari Jumaat, polis menahan dua suspek, Umar dan Jahanzeb, yang mendakwa Bilal mengalami beberapa kecederaan dalam kemalangan kereta mereka. Insiden itu berlaku di Stadium Fortis, di mana Bilal bersama lima lagi rakannya, mungkin pekerja PTI, lapor Dawn, memetik sumber.

Kepimpinan parti mendakwa beliau telah diseksa dan dibunuh dalam tahanan polis. Laporan bedah siasat Bilal yang dikeluarkan oleh Hospital Mayo telah mengesahkan penyeksaan itu. Mangsa mengalami “massive blunt force trauma” dan punca kematian disenaraikan sebagai patah tulang dan pendarahan. Hati, limpa dan buah zakarnya juga rosak dan dia mengalami pendarahan yang banyak, kata laporan itu.

Berucap pada sidang media di Lahore hari ini, Ketua Menteri Sementara Mohsin Naqvi bersama pegawai kanan polis berkata bahawa pentadbiran wilayah tidak terlibat dalam insiden ini.

“Bukti jelas menunjukkan bahawa ini adalah insiden yang tidak disengajakan. Tiada seorang pun tertuduh dalam kejadian ini cuba membunuh atau menyalahkan polis.”

Menjelaskan kejadian itu, seorang pegawai polis berkata, “Mayat seorang lelaki yang tidak bersalah dibawa ke hospital perkhidmatan di Kaliwego [pada hari Rabu] pada jam 6.52 petang.

Katanya, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan tertuduh menunjukkan kemarahan.

Seorang pegawai kanan polis berkata, “Mereka cuba menyelamatkan mangsa pada satu ketika dan kemudian membawanya ke hospital. Cara kejadian itu disalahgambarkan sangat menyedihkan.”

Pemilik kenderaan itu telah dikenal pasti sebagai Raja Shakeel, yang merupakan naib presiden PTI di Punjab Tengah.

“Dia tidak berniat untuk membunuh pekerja itu, tetapi ketika itulah masalah bermula.”

Dr Anwar berkata, pasukan teknikal polis yang menyiasat kejadian itu menggagalkan konspirasi itu. Kami telah memperolehi semua bukti dan butiran berhubung panggilan telefon yang dibuat oleh pemimpin politik itu kepada pelbagai orang.

IG berkata, penumpang dalam kenderaan itu tidak bersalah dan cuba menyelamatkan nyawanya. Bagaimanapun, video dan mesej palsu disiarkan di media sosial untuk memfitnah polis dan pentadbiran.

IG Punjab berkata, kenderaan yang terlibat dalam kemalangan itu dikenal pasti menerusi kamera 31 cc.

Ketua Menteri mengkritik PTI kerana campur tangan polis dan pentadbiran dalam kejadian itu.

Yasmin Rashid dari PTI mengadakan sidang media dan menyatakan kekesalan terhadap serangan terhadap polis dan pentadbiran walaupun mengetahui faktanya.

“Orang-orang di dalam kereta memberitahu Rashid segala-galanya, tetapi mereka [PTI] menyalahkan pentadbiran wilayah,” kata ketua menteri itu.

Dia juga memberitahu bahawa dia telah memberikan wang kepada bapa si mati atas cerita palsu.

“Kami tidak menghalang anda daripada berpolitik, tetapi anda harus berhenti membuat tuduhan tidak berasas terhadap kami,” kata Naqvi.

Naqvi berkata jika beliau tidak menyandang jawatan Ketua Menteri, beliau akan bertindak balas secara berbeza terhadap dakwaan ini. “Adalah menjadi kewajipan saya untuk menanggung serangan sedemikian dengan sabar, tetapi patut diberi perhatian untuk melaporkan dakwaan pembunuhan pertama berdasarkan spekulasi semata-mata.”

“Saya tidak akan berputus asa, saya mahu pulang, tetapi saya tidak akan berputus asa.

Beliau secara mutlak menafikan bahawa beliau telah mengarahkan polis untuk tidak mengganggu mana-mana pekerja parti.

Naqvi berkata, IG sendiri akan bertemu bapa mangsa dan kerajaan Punjab akan memberikan bantuan kewangan kepada waris, yang dilakukan seperti biasa.

“Mereka (PTI) telah melakukan ketidakadilan yang besar kepada saya dan kepada pentadbiran polis. Ini tidak sepatutnya berlaku,” kata ketua pegawai tadbir wilayah itu.

Katanya, ini adalah kes sembarangan dan menghargai usaha Polis Punjab mengenal pasti tertuduh.

Mengulas mengenai audio yang tular di media sosial berhubung kejadian itu, Naqvi berkata tidak perlu mengesahkan klip itu kerana kesahihan audio itu jelas diragui.

Beliau juga menentang keputusan PTI untuk mengadakan perhimpunan di ibu negara Punjab pada hari yang sama dengan mesyuarat awam dan perarakan lain.

Naqvi berkata, jika undang-undang dan ketenteraman di wilayah itu terganggu akibat pilihan raya, akan berlaku gangguan dalam undang-undang dan ketenteraman di wilayah itu.

Dalam sidang media itu, turut disiarkan video pengakuan kedua-dua tertuduh yang kini dalam tahanan polis.

PTI mendakwa Ketua Menteri Naqvi telah mencipta cerita palsu.
Menjawab sidang media itu, kepimpinan PTI mengkritik Naqvi kerana mencipta naratif palsu dan berpegang pada pendirian awalnya bahawa kematian Bilal adalah disebabkan penyeksaan tahanan.

Merujuk kepada KPN, ketua PTI Imran Khan berkata: “Di mana-mana negara bertamadun, dua orang yang tidak tahu malu ini harus dihukum bukan sahaja kerana berbohong seperti itu tetapi juga kerana menghina perisikan negara kita.” Dia dihantar ke penjara.”

“Inilah yang berlaku apabila orang bodoh berbahaya mengambil alih sebuah negara dan menganggap orang lain sebagai orang bodoh,” katanya.

Ketua PTI Yasmin Rashid hari ini berkongsi klip ucapannya di Poll News di mana beliau mengetengahkan laporan bedah siasat mengenai penyeksaan Bilal.

“Lebih penting, mereka telah menyalahgunakan deria mereka. Kami memberitahu anda bahawa ia boleh menjadi kejutan kardiogenik kerana ia adalah kawasan yang sangat sensitif dan menyebabkan banyak kesakitan.

Tugas anda ialah mengadakan pilihan raya dalam 90 hari dan kembali ke negara anda, tetapi atas arahan anda mereka melanggar hak perlembagaan dan menggali kubur undang-undang dan demokrasi di negeri ini,” bekas menteri hak asasi manusia Shireen Mazari tweet. Ibu bapa?

Ketika berucap kepada Ketua Menteri, beliau berkata bahawa ingatlah bahawa negara bertanggungjawab sepenuhnya terhadap setiap kes penghinaan dan pengabaian Perlembagaan, termasuk pembunuhan Zeila Shah yang tidak bersalah.

Dalam tweet berasingan, Mazari berkongsi klip video sidang akhbar di mana Naqvi bercakap mengenai rancangan kerajaan untuk menangkapnya.

Mohsin Naqvi mengakui ada rancangan untuk menangkap pekerja, menghukum mereka seperti majikan mereka.

Ketua PTI Hamad Azhar berkata, laporan bedah siasat Bilal, kes pembunuhan yang didaftarkan polis terhadap Imran Khan dan rakan-rakannya adalah bukti terbesar pembohongan ketua menteri itu.

 

Dia menyebut rentetan peristiwa yang dibentangkan oleh Naqvi sebagai “cubaan untuk menutup oleh pihak ketiga”.

About admin

Check Also

Bulan pilihan raya tidak kelihatan di KP ketika Punjab berjalan ke hadapan

ISLAMABAD/PESHAWAR: Semasa Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan menjalankan pilihan raya di Punjab pada 4 April, mesyuarat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold