Inflasi terlalu tinggi sehingga ‘hidup kelihatan tidak mampu’

LAHORE: Inflasi jangka pendek, diukur dengan indeks harga sensitif, meningkat kepada 41.07 peratus pada minggu berakhir 2 Mac, walaupun terdapat amaran daripada pemberi pinjaman antarabangsa terhadap pergolakan sosial bahawa ramai rakyat Pakistan mungkin tidak dapat bertahan.

Juga, Indeks Harga Pengguna meningkat kepada 31.50 peratus pada bulan Februari, yang paling teruk sejak Jun 1975. Berikutan penurunan nilai rupee, kerajaan menaikkan harga bahan api dan cukai untuk memenuhi syarat pinjaman IMF. Semua faktor ini telah menimbulkan rekod baru inflasi.

Dunn berhujah bahawa anarki sosial kini merupakan kemungkinan yang berbeza, malah kemungkinan, jika kita mula bercakap dengan elemen masyarakat yang berbeza. Sehingga beberapa tahun dahulu, orang ramai menguruskan perbelanjaan mereka. Bas! Kini, kesihatan, pakaian baru, acara sosial atau perbelanjaan lain yang tidak perlu ditangguhkan dua kali. Dengan kuasa beli yang rendah akibat hiperinflasi, makanan dianggap ruji kehidupan mereka dan semua perbelanjaan lain yang dianggap biasa kini diklasifikasikan sebagai barangan mewah. .

“Jika kos makanan memakan 50 peratus daripada pendapatan seseorang, seseorang boleh membayangkan kos sara hidup,” kata Muhammad Khan, seorang peniaga di Brandreath Road di Lahore. “”Sebuah keluarga yang terdiri daripada enam orang memerlukan sekurang-kurangnya 20 roti (roti) dua kali sehari, berharga Rs. 600 (Rs. 15 setiap satu). Semua denyutan Rs 300 hingga Rs 450 kg Keperluan lain (minyak sapi, garam, cili, ketumbar dll) dan makanan asas keluarga Saya membelanjakan Rs. Ia berharga lebih daripada 1,000 dan memandangkan usia dan kesihatan saya, saya tidak mampu membelinya lama. Adakah saya pelik? Potong kos? Saya sentiasa diwajibkan untuk memenuhi keperluan dua kali makan; Segala-galanya adalah kemewahan untuk kami sekarang,” katanya sambil mengesat air matanya.

Pekerja bergaji harian dan berpendapatan rendah dikatakan terpaksa melepaskan keperluan hidup.

 

Satu lagi aspek yang menyedihkan dalam inflasi ini ialah ia tidak melayan kita semua secara sama rata, kata Jameel Ahmed, seorang buruh dari Quetta. Sebuku roti di Lahore berharga Rs.15. 30 di bandar saya. Keluarga saya membeli-belah pada harga ini setiap hari. Berat inflasi ini juga bergantung kepada lokasi. Di Lahore, harga 20 kg tepung ialah 1750 rupee, manakala ia dua kali ganda di kebanyakan kawasan di Balochistan. Dua minggu yang lalu, untuk pergi ke kampung saya, Rs. 3,500, kini Rs.4,000; Beri saya 8000 dan kembali ke Quetta. Ia bukan lagi soal mengimbangi pelbagai perbelanjaan, tetapi kehidupan asas dan perjuangan sudah menjadi makanan harian. Yang lain semua haram, katanya ringkas.

Kos makanan harian adalah tragedi bagi Mohammad Ramzan, seorang lelaki miskin yang menjalankan bengkel penyejukan dan penyaman udara jangka pendek di bandar itu. Harga ayam telah meningkat hampir 200 peratus dalam beberapa bulan terakhir – daripada Rs 250 kepada Rs 750 sekilogram untuk berat yang sama. Pada masa ini, harga susu adalah 200 seliter manakala harga dadih melebihi 200 seliter.

Pada fasa terakhir inflasi, harga tepung gandum meningkat sebanyak 100% dan kini minyak sapi adalah Rs 650 hingga 700 sekilogram. Beberapa hari lalu, bawang adalah Rs 300 sekilogram dan tomato ialah Rs 150 sekilogram.

Sekarang pada harga ini seorang miskin (keluarga empat) mendapat Rs. 25,000 (gaji minimum yang ditetapkan kerajaan) apakah peluangnya, tanya beliau. Dan jawapannya: “Ya, kadar buruh juga meningkat, tetapi di manakah kecekapan buruh? Pada awal musim panas ini, pada bulan April atau Mei, jualan kipas, penyejuk padang pasir dan penghawa dingin berada di kemuncaknya. Hanya satu Penyaman udara yang popular. jenama ditutup 11. Di samping itu, bandar ini sedang dalam proses menutup tiga lagi kedai di kawasan saya. Jualan yang rendah, pembaikan yang tertunda dan pemulihan yang terhenti bermakna kos buruh yang lebih tinggi adalah lebih ilusi daripada realiti.

Niaz Ahmed, seorang pekerja tenun tangan di Faisalabad, mengeluh kerana penyakit, terutamanya penyakit mematikan, kini menjadi hukuman mati bagi seorang lelaki miskin. Sebelum inflasi semasa, harga ubat berada di luar jangkauan kumpulan pendapatan biasa, ketidakseimbangan dolar-rupee semasa (berapa banyak garam yang diimport), inflasi yang tinggi dan kekurangan kawalan harga termasuk ubat generik. . Tidak tersedia untuk kelas pertengahan.

Ubat-ubatan khas dan menyelamatkan nyawa juga tidak dapat dicapai oleh golongan miskin. Jika dia sakit, hanya Allah yang dapat menyelamatkannya. Inflasi makanan telah mengurangkan kakitangan dapur, meningkatkan jaminan pekerjaan dan meningkatkan kos sara hidup, sehingga tahap yang miskin, yang kini merupakan majoriti, sudah berada di peringkat sub-manusia – dengan potensi tinggi untuk penyebaran sosial. , diberi amaran.

Diterbitkan pada 5 Mac 2023 pagi.

Anda kini boleh mengikuti Perniagaan Fajar di Twitter, LinkedIn, Instagram dan Facebook untuk mendapatkan pandangan tentang perniagaan, kewangan dan teknologi di Pakistan dan di seluruh dunia.

About admin

Check Also

MNA parti pemerintah daripada Chiniot ‘sukarelawan’ untuk menggantikan Dar

Sinod: Ahli politik kanan PML-N menggantikan Menteri Kewangan Ishaq Dar pada hari Jumaat ketika jawatankuasa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold