Industri minyak memberi amaran tentang gangguan bekalan bahan api yang besar

ISLAMABAD: Industri minyak dalam negeri berdepan masalah teruk dalam perolehan minyak mentah dan produk petroleum berikutan kekurangan pertukaran asing dan harga komoditi sedia ada yang rendah, terutama demonetisasi baru-baru ini dan kenaikan kadar dasar bank pusat.

Semasa memberi taklimat kepada kerajaan mengenai cabaran ini, Jawatankuasa Penasihat Syarikat Minyak (OCAC), tiga dozen syarikat pemasaran minyak (OMC) utama dan Persatuan Penapis memberi amaran tentang gangguan besar kepada rantaian bekalan yang sudah rapuh.

Dalam perbincangan dengan Menteri Kewangan dan Kuasa, Gabenor Bank Negara Pakistan (SBP) dan Pengerusi Pihak Berkuasa Kawal Selia Minyak dan Gas (OGRA), persatuan itu meminta penglibatan segera untuk menangani “akibat serius”. . Demonetisasi Semasa.

OCAC mengingatkan bahawa industri minyak telah meminta Kementerian Tenaga dan Kewangan untuk membangunkan mekanisme yang telus bagi pemulihan penuh kerugian pertukaran asing dalam harga produk. Menurutnya, kerajaan harus segera menetapkan harga berdasarkan kadar pertukaran semasa, tetapi jika itu tidak dapat dilakukan dalam persekitaran yang mencabar sekarang, sekurang-kurangnya ambil tindakan segera.

Rupee Lemah, Kenaikan Kadar Faedah ‘Stabil’

OCAC berkata, “Kami meminta agar satu mekanisme yang komprehensif untuk menampung kerugian pemindahan industri melalui Margin Kargo Dalam Negeri (IFEM) dibangunkan dan dilaksanakan segera supaya keadaan itu dapat diurus dan industri memastikan kelangsungan hidup

Penurunan nilai mendadak baru-baru ini (Rs 20 berbanding dolar AS) tidak mencukupi untuk industri Line of Credit (LC) sedia ada, yang “membawa risiko gangguan teruk kepada import produk mentah dan ditapis”. Orang dalam industri berkata bahawa harga pembukaan LC sekuriti tidak termasuk kos, yang menjejaskan keuntungan dan kos pembukaan LC sekuriti telah meningkat berlipat ganda, yang merupakan kebimbangan utama bagi industri.

Selain itu, dengan pariti rupee-dolar semasa dan kenaikan kadar polisi SBP baru-baru ini, mengekalkan insurans saham mandatori 20 hari yang diperlukan untuk lesen OMC telah meningkatkan kos peminjaman pada margin terkawal sebanyak lebih 50%. Is. “Dalam persekitaran yang sangat mencabar ini, beban modal kerja tambahan mungkin menimbulkan kebimbangan yang ketara tentang keupayaan OMC untuk meneruskan operasi.”

Selain itu, persatuan itu berkata ahli-ahli telah mengalami kerugian berganda berikutan kenaikan nilai rupee dan dolar yang selari, kehilangan pertukaran asing dan penurunan dalam modal kerja akibat kenaikan harga minyak di pasaran antarabangsa. kaki Harga, terutamanya diesel berkelajuan tinggi. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, harga OMC POL telah berharga Rs. Jumlah kerugian sebanyak 35 bilion dicatatkan.

Antara 1 Januari 2022 dan 2 Mac, harga petrol antarabangsa meningkat sebanyak 3% ($2.8 setong) kepada $94.84, manakala harga HSD meningkat sebanyak 15.48 atau 18% kepada $103.53. Seiring dengan ini, nilai rupee telah menurun sebanyak 61% berbanding dolar AS. 108.38 turun. Ini bermakna industri minyak perlu meningkatkan had LC dalam mata wang tempatan sebanyak 90% berbanding tahun sebelumnya untuk menyesuaikan HSD kepada perubahan harga minyak dan kadar pertukaran.

Oleh itu, sektor perbankan telah cuba menghubungi syarikat minyak dan kilang penapisan untuk menguruskan kesan harga minyak dan kejatuhan nilai rupee, yang penting untuk kelangsungan dan integriti sektor itu. . Rantaian bekalan POL adalah kritikal.

OCAC membuat kesimpulan bahawa “industri berada di ambang kehancuran, dengan kekurangan bahan api di beberapa kawasan pada awal tahun ini menonjolkan situasi kritikal industri” yang mana hanya campur tangan kerajaan segera boleh memastikan bekalan tidak terganggu. Akan memastikan.

Diterbitkan pada 8 Mac 2023 Pagi.

About admin

Check Also

Rupee merosot lebih Rs3 berbanding dolar dalam pasaran antara bank

Gagal mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, pasaran mata wang runtuh apabila rupee Pakistan menyusut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold