Haris memuji Babar atas kejayaannya sebagai tonggak utama Pakistan

KARACHI: Larian dan boling tidak pernah menjadi masalah buat Haris Rauf. Akhirnya, dia menamatkan kerjayanya dengan bola pita dan mengulangi rekod dalam perlawanan Ujian menentang francais Liga Super HBL Pakistan Lahore Qalandars.

Tetapi selepas membuktikan kebolehannya di peringkat kelab di Australia, Big Bash League dan PSL dan membuat penampilan sulung di Pakistan, dia akhirnya mula bergelut untuk mencari rezeki sebagai pemain boling.

Sehingga Oktober 2021, pemain kanan itu telah melepaskan sembilan larian dalam T20 Internationals, tetapi dia menurunkan kadar ekonominya kepada kurang daripada lapan dalam satu setengah tahun berikutnya.

Transformasi Harris terbukti dalam T20 Dunia 2021, di mana dia mengambil lapan wiket untuk 21 pada purata 7.3 larian setiap kali, membantu Pakistan mara ke separuh akhir kejohanan itu.

Piala Dunia T20 2021 akan menyaksikan Pakistan muncul sebagai pasukan bersatu buat pertama kali di bawah pimpinan Babar Azam, yang membawa Pakistan ke pusingan akhir Piala Asia T20 dan Piala Dunia T20, diikuti Haris. Tokoh penting dalam perjalanan untuk menjadi pasukan bola putih terbaik di dunia.

Bagi Harris, Babar adalah tokoh penting dalam kemunculan Pakistan sebagai pembaling kematian utama dalam format yang lebih pendek.

Haris Rauf. AFP
“Saya sangat percaya bahawa peningkatan dalam prestasi saya adalah disebabkan oleh Babar Azam,” kata Harris kepada Dawn. “Kami telah bermain kriket yang sangat bagus dan menarik dalam tempoh dua tahun lepas.

“Dalam tempoh ini, kami telah berkembang sebagai pasukan yang baik, terutamanya dalam permainan kriket terhad, dan kapten kami Babar Azam, yang percaya pada potensi pemain, akhirnya memberi kami harapan.”

Walaupun Babar menghormati Haris sebagai ketua pasukan, Tejpal dan pemain boling pantas Pakistan Shaheen Shah Afridi mempunyai tempat yang istimewa di hatinya.

Perkongsiannya dengan Shaheen telah menjadi ciri khas bagi Lahore Qalandars kerana kedua-dua pemain boling telah dikaitkan dengan francais sejak permulaan kerjaya PSL mereka.

Malah dalam jersi Pakistan, sokongan Shaheen mendorong Haris untuk beraksi dengan lebih baik.

Shaheen Shah berkata bahawa Afridi mendapat sokongan yang baik dari pihak lain. “Ikatan kami sangat kuat, yang meningkatkan kemahiran boling saya.

Harris tanpa Shaheen selama hampir enam bulan selepas dia cedera semasa lawatan Pakistan ke Sri Lanka pada Julai. Shaheen tidak dapat bermain dalam tujuh perlawanan siri T20 di tempat sendiri menentang England sebelum kembali ke Piala Asia dan T20 Dunia 2022 dan turut diketepikan daripada perlawanan akhir kerana kecederaan.

Harij berkata, dalam ketiadaannya, Shaheen perlu mengetuai serangan Pakistan. Tekanan tambahan, cabaran Harris mengesahkan, hanya akan membantu dia bertambah baik.

Dalam Piala Asia, Harris mengambil lapan wiket dalam masa 19.12 saat untuk menjadi pencabut gawang kelima tertinggi dalam kejohanan itu. Dia mendahului senarai pencabut wiket boling tertinggi dalam siri T20 domestik menentang England.

Shaheen bukan sebahagian daripada siri itu, jadi saya mengetuai bahagian boling,” kata Harris mengenai T20 England. “Saya mengambil lebih banyak tanggungjawab dan menguruskan pemain boling saya dengan sewajarnya.

Bukan mudah untuk memimpin boling tanpa dia, tetapi saya bertuah dapat belajar daripada Shaheen.

Harris dan Shaheen bertemu semula sebelum kempen Piala Dunia T20 Pakistan di Australia tahun lepas. Pasukan kebangsaan bermula dengan hambar, tewas dua perlawanan pertama menentang India dan Zimbabwe.

Bagaimanapun, Pakistan memenangi baki perlawanan peringkat kumpulan mereka untuk mara ke separuh akhir, di mana mereka menewaskan New Zealand sebelum tewas kepada England pada perlawanan akhir.

Mengulas mengenai kempen Piala Dunia T20 Pakistan, Harris berkata “permulaan yang buruk itu adalah permulaan penamat yang baik kami, kekalahan menentang Zimbabwe adalah satu peringatan dan semua orang bangkit selepas itu.”

Pakistan boleh bermula dengan kemenangan sekiranya bukan kerana prestasi cemerlang Virat Kohli, yang membantu India memulakan permulaan yang buruk dalam mengejar pemenang perlawanan.

Dua berenam dari Kohli dalam kematian ke atas Harris terbukti penting untuk India apabila pemain boling pantas itu memukul bola untuk sempadan di Padang Kriket Melbourne.

“Nah, rancangannya mudah; dia menipu dengan variasi, tetapi dia bermain dengan baik,” kata Harris mengenai yang bersama Kohli. Saya telah mengatakan sejak malam bahawa hanya pemain seperti Kohli boleh menahan sarafnya dan memainkan pukulan itu.

Babak Kohli menyerlahkan sifat kriket antarabangsa yang tidak memaafkan, yang Harris rasa seorang pemain mesti terima sebagai jaminan kemajuan.

“Anda belajar setiap hari, apabila anda memperoleh pengalaman, tanggungjawab itu jatuh kepada anda dan saya percaya tiada margin untuk kesilapan dalam kriket kompetitif,” katanya. “Jadi, untuk menangani situasi itu, anda perlu meletakkan diri anda dalam situasi sukar dan itulah satu-satunya cara anda boleh memperbaiki diri.”

Dan, Disiarkan pada 6 Mac 2023

About admin

Check Also

Tokoh ‘paling berkuasa’ bersekongkol menentang saya, dakwa Imran

LAHORE: Ketua Tehreek-e-Insaaf Pakistan Imran Khan pada hari Jumaat mempersoalkan siapa orang yang “paling berkuasa” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold