Gabenor Taliban wilayah Afghanistan terbunuh dalam letupan: polis

Gabenor Taliban di wilayah Balkh Afghanistan dibunuh di pejabatnya pada Khamis, kata polis.

Jurucakap polis tempatan Asif Waziri memberitahu AFP, “Dua orang terbunuh dalam letupan yang berlaku pagi ini, termasuk gabenor Muhammad Daud Muzmal.” -A-Sheriff.

“Ia adalah serangan berani mati. Tiada maklumat mengenai bagaimana pengebom berani mati itu sampai ke pejabat gabenor,” katanya sambil menambah dua lagi cedera.

“Muzamil Islam terbunuh dalam letupan musuh,” jurucakap kerajaan Zabihullah Mujahid tweet.

Kejadian berlaku sekitar jam 9.30 pagi ketika gabenor datang ke pejabatnya.

“Orang itu meletupkan dirinya di pejabat ketika gabenor datang ke pejabatnya. Gabenor dan seorang penduduk tempatan terbunuh. Seorang Mujahid dan orang awam lain cedera,” kata pegawai kepada Dawn.com kepada Dawn.com.

Tiada kumpulan mengaku bertanggungjawab atas serangan itu. Taliban menyalahkan organisasi pengganas ISIS atas serangan sedemikian.

Moazzam adalah pegawai tertinggi Taliban yang terbunuh dalam keadaan sedemikian sejak kumpulan itu berkuasa pada Ogos 2021.

Beliau sebelum ini dilantik sebagai gabenor Wilayah Timur, mengetuai perjuangan menentang militan Negara Islam sebelum berpindah ke Balak tahun lepas.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold