Gabenor, lima yang lain ditembak mati dalam serangan terbaru ke atas ahli politik Filipina

Seorang gabenor wilayah dan lima yang lain ditembak mati oleh lelaki bersenjata yang tidak dikenali di tengah Filipina pada hari Sabtu, kata isterinya, dalam serangan terbaru ke atas pegawai tempatan.

Menurut polis tempatan, enam suspek berpakaian seragam perkhidmatan memasuki istana gabenor di bandar Pamplona dengan pistol dan melepaskan tembakan.

Diraja Tecomo, gabenor wilayah Negros Oriental, dan lima yang lain ditembak mati, kata isterinya.

“Gabenor Tacamo tidak layak menerima kematian seperti ini. Dia berkhidmat di kawasannya pada hari Sabtu,” kata Datuk Bandar Pamplona Janice Tacamo dalam video yang disiarkan di Facebook.

Presiden Ferdinand Marcos mengecamnya sebagai “pembunuhan” rakan politiknya dan memberi amaran kepada pelaku bahawa “menyerah adalah pilihan terbaik anda”.

“Kerajaan saya tidak akan berehat sehingga pelaku jenayah keji dan keji ini dibawa ke muka pengadilan,” kata Marcos.

Keadaan empat lagi yang terbunuh dalam kejadian ini tidak diketahui.

Jurucakap polis wilayah Kim Lopez memberitahu AFP pemimpin itu ditembak mati ketika mengagihkan bantuan kepada pengundi.

Polis berkata mereka sedang mencari 10 suspek, termasuk enam lelaki bersenjata yang melarikan diri dengan dua SUV dan sebuah trak pikap.

Jalan Marcos
Tagamo, 56, menjadi sasaran sekurang-kurangnya serangan ketiga dalam sejarah panjang serangan politik di Filipina sejak pilihan raya tempatan tahun lalu.

Mahkamah Agung bulan lalu mengisytiharkan beliau sebagai pemenang yang layak bagi jawatan gabenor Negros Oriental, mengalahkan pesaing tempatannya yang diisytiharkan sebagai pemenang sebelum ini.

Decamo berkempen untuk Marcos tahun lepas apabila dia bertanding jawatan presiden.

Gabenor wilayah selatan Lanao del Sur, Mamandal Adeong, ditembak mati pada Februari, membunuh pemandunya dan tiga anggota polis.

Pada bulan yang sama pada bulan April, Rommel Almeida, timbalan datuk bandar bandar utara itu, dan lima orang yang bersamanya terbunuh dalam serangan lebuh raya.

Dalam salah satu serangan bermotif politik paling berdarah, ketua puak selatan yang berkuasa dan kira-kira dua dozen pengikut dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada 2009 kerana menyerang penyokong saingan gabenor di wilayah Maguindanao.

Dalam serangan ini, 58 orang terbunuh, termasuk isteri dan saudara-mara ahli politik dan 32 wartawan yang membuat liputan.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold