Gabenor KP berkata beliau mengharapkan keputusan ‘sebulat suara’ pada tarikh pengundian KP, Punjab

Gabenor Khyber Pakhtunkhwa Haji Ghulam Ali menyatakan kekesalan terhadap pengumuman Presiden Arif Alvi untuk mengadakan pilihan raya di Punjab pada hari Sabtu, 30 April dan berkata beliau mahukan keputusan “konkordan” dalam kedua-dua pilihan raya KP dan Punjab.

Bercakap kepada ‘News Today’, baginda bertitah lebih baik kita bertiga (Pengerusi Alvi, Ketua Pesuruhjaya Pilihan Raya Sikandar Sultan Raja dan saya) bertemu dan mendengar pandangan serta tindakan masing-masing serta mengambil keputusan. Suruhanjaya Pilihan Raya juga bersetuju.

Tetapi adalah sesuai untuk memberitahu tarikhnya.

Sehari sebelum itu, Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan (ECP) telah menghantar surat kepada Presiden Alvi yang menunjukkan tarikh pilihan raya di Punjab antara 30 April dan 7 Mei dan mengumumkan bahawa pilihan raya di Punjab akan diadakan pada 30 April.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menulis surat kepada Gabenor Khyber Pakhtunkhwa menyatakan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya sedang menunggu jawapannya berhubung tarikh pilihan raya negeri.

Pengumuman ini dibuat beberapa hari selepas keputusan Mahkamah Agung mengadakan pilihan raya dewan di Punjab dan KP dalam tempoh 90 hari. Walau bagaimanapun, ia membenarkan ECP mencadangkan tarikh pengundian yang menyimpang daripada tarikh akhir 90 hari dengan kesukaran prosedur “minimum”.

Dalam temu bual hari ini, Gabenor Ali berkata, “Saya fikir jika mereka mengambil keputusan sedemikian dan jika mereka memberi tarikh, akan ada masalah, keadaan di Punjab dan KP sangat berbeza.

Secara berasingan, dia memberitahu Dawn.com bahawa dia menerima surat ECP malam tadi, dialamatkan kepada setiausahanya yang sedang bercuti, dan membukanya selepas setiausaha itu kembali ke pejabat pada hari Isnin.

Mengenai pengumuman tarikh pemilihan KP, kami akan menjalankan pemilihan mengikut keputusan Mahkamah Agung.

“Saya akan memberikan tarikh yang dicadangkan dan terpulang kepada ECP untuk membuat pengaturan,” kata gabenor itu.

Sambil menyatakan hasrat untuk mengumumkan tarikh tersebut, beliau mengadu bahawa tiada persetujuan antara pihak berkepentingan yang berkaitan: “Saya Presiden, Ketua Pesuruhjaya Pilihan Raya dan saya mahu bersetuju mengenai tarikh tersebut.

Gabenor Ali berkata bahawa “mesej positif” akan dihantar jika presiden Punjab meminta tarikh yang dipersetujui untuk kedua-dua wilayah sebelum mengumumkan tarikh pilihan raya.

Sambil melahirkan rasa kesal, beliau berkata, “Saya telah menghubungi Presiden Arif Alvi semalam untuk tarikh yang dipersetujui.

Kekeliruan dalam pilihan raya Punjab dan KP
Pada perhimpunan besar-besaran pada November tahun lalu, bekas perdana menteri Imran Khan mengumumkan bahawa partinya akan berpisah dengan “sistem politik korup semasa” dengan menolak dua perhimpunan wilayah yang diadakan oleh PTI.

Perhimpunan Punjab dan KP telah dibubarkan pada 14 Januari dan 18 Januari, walaupun terdapat beberapa halangan daripada kerajaan campuran. Mengikut undang-undang, pilihan raya perlu diadakan dalam tempoh 90 hari selepas pembubaran badan perundangan.

Walaupun 14 April dan 17 April adalah tarikh terakhir untuk pilihan raya umum Punjab dan KP, kedua-dua gabenor telah mencadangkan untuk berunding dengan pihak berkepentingan dan bukannya menetapkan tarikh pilihan raya.

Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Polis Negara kedua-dua negeri berkata dalam pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa kes telah difailkan untuk menangguhkan pilihan raya berikutan ketiadaan polis dan ancaman keganasan.

Kementerian Kewangan juga menyatakan bahawa ia tidak akan dapat menyediakan dana itu, manakala Kementerian Dalam Negeri memberitahu Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa tentera dan angkatan tentera awam tidak akan tersedia.

Pada 17 Februari, Presiden Alvi memanggil mesyuarat tergempar Raja CEC untuk membincangkan tarikh pilihan raya, tetapi Suruhanjaya Pilihan Raya berkata beliau tidak mempunyai peranan dalam mengumumkan tarikh pilihan raya umum DUN. Dan suruhanjaya itu sedar akan kewajipan perlembagaannya. Ia berkaitan.

Selepas itu, Presiden secara sepihak mengumumkan 9 April sebagai tarikh pilihan raya umum kepada Perhimpunan Punjab dan KP.

Tindakan itu dikecam hebat oleh lawan politiknya, yang menuduhnya berkelakuan seperti aktivis PTI, tetapi ECP berkata beliau akan “menentukan tarikh selepas pihak berkuasa yang berwibawa”.Beliau akan mengumumkan jadual pilihan raya.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold