ECP mengeluarkan waran tangkap untuk ketua PTI, Fawad dalam kes penghinaan

ISLAMABAD/LAHORE: Bosan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan (ECP) yang berulang kali tidak hadir, Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan (ECP) pada Selasa meminta ketua PTI Imran Khan dan pemimpin kanan parti Fawad Chaudhry. Jaminan diberikan atas penghinaan itu kes mahkamah. ECB dan kepimpinan. . . Pesuruhjaya Pilihan Raya (JPP) telah mengeluarkan waran tangkap. ,

Polis Lahore mendaftarkan satu lagi kes terhadap kerajaan terhadap pemimpin kanan PTI kerana berkomplot untuk membunuh Imran Khan.

Panel empat hakim ECB diketuai anggota Sindh Nisar Durrani berkata ketidakhadiran bekas perdana menteri itu, yang dipanggil beberapa kali oleh badan pemantau pilihan raya, adalah satu penghinaan kepada suruhanjaya itu.

Mahkamah mengarahkan ketua polis Islamabad menangkap Khan dan Fawad Chaudhry dan mengemukakan mereka pada 14 Mac.

Dalam kes lain, polis mendaftarkan kes terhadap ketua parti yang enggan menerima tuntutan untuk memecat Imran daripada jawatan presiden parti.

ECP tahun lalu mengeluarkan notis tunjuk sebab kepada ketua PTI dan pemimpin parti Asad Umar dan Fawad Chaudhry kerana menggunakan bahasa kesat terhadap suruhanjaya itu dan pemimpinnya. Apabila Umar muncul di hadapan bangku ECP buat kali pertama minggu lepas, dua yang lain tidak.

Dalam bantahannya, ketua PTI itu mencabar notis dan notis tunjuk sebab di Mahkamah Tinggi Lahore. Beliau berkata, keputusan Mahkamah Tinggi itu akan memberi impak besar kepada prosiding kehakiman. “Tiada notis atau notis tunjuk sebab telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang berkenaan dan Setiausaha atau Ketua Pengarah ECP tidak boleh menggunakan kuasa untuk mengeluarkan sebarang notis atau notis tunjuk sebab tanpa kelulusan mereka di bawah peruntukan nyata Akta.” Shri untuk makan

Azad Umar turut mengemukakan hujah yang sama dalam jawapan yang dikemukakan.

ECB pada hari Selasa menolak rayuan pempetisyen Afaq Ahmed untuk memecat Imran Khan daripada jawatan ketua PTI selepas dia berkelakuan buruk di hadapan bangku simpanan dan hilang kelayakan dalam kes Toshaka.

CEC Sikandar Sultan Raja berkata bahawa peguam Khan, Barrister Gauhar, berhujah bahawa Mahkamah Tinggi Lahore telah menangguhkan keputusan suruhanjaya mengenai perkara itu, dan Mahkamah Tinggi menangguhkan perbicaraan dengan mengarahkan Inspektor Pilihan Raya menyiarkan keputusan itu. tutup

Afaq Ahmed berkata beliau telah menghantar notis kepada Menteri Kewangan Ishaq Dar bahawa ECP memberinya “maklumat yang salah”. Disebabkan kecuaian Undang-undang Pengarah Bersama, mereka tidak dapat memberikan maklumat tepat pada masanya.

CEC menegurnya dan memintanya supaya tidak menuding jari kepada sesiapa dan tidak bercakap dengan suara rendah dalam isu berkaitan.

Pempetisyen mempersoalkan siapa yang bertanggungjawab menghantar notis untuk pendengaran kes? CEC berkata bahawa dia berniat (pemohon) dan kemudian En. Saya tidak akan memberitahu anda apa yang raja mahu dengar.

Kemudian dari mahkamah tuan. CEC mengarahkan polis membawa keluar Ahmed. Permintaan ini kemudiannya ditolak oleh ECP.

Satu lagi kes terhadap pemimpin PTI

Sementara itu, Polis Lahore mendaftarkan kes terhadap pemimpin kanan PTI termasuk Shah Mehmood Qureshi dan Fawad Chaudhary kerana membuat ucapan menghasut terhadap kerajaan dan berkomplot untuk membunuh bekas Perdana Menteri Imran Khan. ,

Sehari lalu, Polis Lahore mendaftarkan FIR terhadap ketua PTI, ketua kakitangannya Shipley Faraz dan 150 pekerja parti kerana mengganggu polis Islamabad semasa serbuan di kediaman bekas perdana menteri Zaman Park. .

Kali ini, polis menambah tujuh bahagian Kanun Keseksaan Pakistan (PPC) kepada FIR yang didaftarkan berdasarkan aduan yang difailkan oleh sub-inspektor Muhammad Waseem dari balai polis Racecourse.

Encik. Qureshi, Fawad Chaudhry dan 50 aktivis PTI lain didakwa oleh polis kerana menyebabkan hasutan awam, menyebabkan kecederaan, kematian atau kerosakan harta kerajaan. Polis mendakwa dalam FIR bahawa semasa sidang media di luar kediaman ketua PTI Zaman Park, mereka menghalang jalan, menghasut kebencian dan mengeluarkan ugutan.

Diterbitkan pada 8 Mac 2023 Pagi.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold