China memberi amaran kepada kami terhadap penindasan atau risiko ‘konflik’

Menteri Luar Negeri China pada hari Selasa mempertahankan pendiriannya dalam peperangan di Ukraine dan hubungan rapat dengan Rusia, mengatakan bahawa Amerika Syarikat harus mengubah dasar “korup” tentang China atau “konfrontasi dan konfrontasi” China yang perlu dilakukan.

Mengulas sidang akhbar di Sesi Tahunan Parlimen di Beijing, Menteri Luar Negeri Kin Gang berkata bahawa Amerika Syarikat sibuk berusaha untuk mengawal China daripada menyertai persaingan yang berasaskan peraturan.

“Hal Ehwal dan Sikap AS mengenai China telah diputarbelitkan,” kata Quinn. “Dia melihat China sebagai saingan utamanya dan cabaran politik geografi yang paling bermanfaat. Ini seperti kehilangan butang baju pertama.

Hubungan antara kedua -dua kuasa besar telah tegang selama bertahun -tahun mengenai isu -isu seperti Taiwan, perdagangan dan perang baru -baru ini di Ukraine, tetapi bulan lalu, Amerika Syarikat semakin buruk selepas AS runtuh belon di pantai timur. Kraf Perisik Cina.

Kin berkata Amerika Syarikat mengatakan bahawa ia mengekalkan hubungan dan tidak mahu konflik, tetapi dalam praktiknya ia tidak boleh bertindak balas terhadap kritikan atau serangan Cina.

Ken berkata dalam sidang akhbar pertamanya selepas menjadi Setiausaha Negara pada bulan Disember bahawa tidak mustahil.

“Kecuali brek Amerika Syarikat dan membawa cepat ke arah yang salah, tiada siapa yang boleh berhenti melepaskan trek yang membawa kepada perlanggaran dan perlanggaran, dan siapa yang akan mengalami akibat yang paling teruk?” Ratu membandingkan permusuhan China-Amerika dengan permusuhan antara dua atlet Olimpik.

Beliau berkata bahawa pergi ke Paralimpik bukan persaingan yang adil jika satu pihak tidak melakukan yang terbaik dan yang lain sentiasa cuba mengalahkannya.

Fox dan Wolf
Pada sidang akhbar selama kira -kira dua jam, di mana dia menjawab soalan -soalan awal, Kin sangat menyokong “Diplomasi Pejuang Wolf” oleh diplomat China sejak tahun 2020 -an.

“Apabila rubah dan serigala menghentikan jalan, ketika serigala lapar menyerang kami, duta besar China harus menari dengan serigala dan melindungi rumah dan negara kami,” katanya.

Tanpa apa yang dia merujuk, Ratu juga mengatakan bahawa “tangan yang tidak kelihatan” menolak untuk memenuhi beberapa agenda geopolitik untuk meningkatkan perang di Ukraine.

Dia mengulangi permintaan China untuk mengakhiri perang.

Seminggu sebelum pencerobohan Ukraine, China berkongsi “tiada sempadan” dengan Rusia dan menyalahkan tuduhan Rusia, menyalahkan pengembangan NATO untuk menyebarkan perang.

China, yang enggan mengutuk serangan itu, telah mempertahankan pendiriannya terhadap Ukraine walaupun kritikan Barat bahawa ia gagal menerima Rusia sebagai agresif.

China juga menafikan tuduhan senjata ke Rusia.

Meningkatkan hubungan dengan Moscow
Chen berkata China perlu memperdalam hubungannya dengan Rusia, kerana dunia telah menjadi tidak stabil, dan ceramah rapat antara Presiden Xi Jinping dan Presiden Rusia Vladimir Putin telah memperkuat hubungan antara negara -negara jiran.

Dia tidak memberikan jawapan istimewa apabila ditanya sama ada Shi akan melawat Rusia selepas sesi parlimen China, yang akan diteruskan sehingga minggu depan.

Setahun yang lalu, sejak Rusia menyerang jirannya di barat daya, Shi telah mengadakan beberapa perbincangan dengan Putin, tetapi bukan rakan sejawatannya di Ukraine. Diplomat tertinggi Beijing berkata bulan lalu bahawa ia telah merosakkan tuntutan berkecuali dalam konflik China.

Ditanya sama ada mungkin untuk China dan Rusia untuk meninggalkan dolar AS dan euro untuk perdagangan dua hala, Kin berkata bahawa negara -negara harus menggunakan mata wang yang berkesan, selamat dan boleh dipercayai.

China, yang mendapat populariti di Rusia tahun lepas, kerana sekatan Barat menolak bank -bank Rusia dan banyak syarikat mereka daripada sistem pembayaran dolar dan euro, berusaha untuk membuat Renambi atau Yuan International.

“Mata wang itu tidak sepatutnya mempunyai kad Trump untuk sekatan unilateral, bukan dengan ancaman atau penindasan,” kata Ken.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold