Bulan pilihan raya tidak kelihatan di KP ketika Punjab berjalan ke hadapan

ISLAMABAD/PESHAWAR: Semasa Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan menjalankan pilihan raya di Punjab pada 4 April, mesyuarat pemantauan pilihan raya dengan Gabenor KP Ghulam Ali di Khyber Pakhtunkhwa tidak dapat disimpulkan.

Memandangkan pilihan raya akan diadakan di Punjab bulan depan, suruhanjaya itu telah mengumumkan bahawa ia akan mengadakan pertemuan dengan agensi-agensi berkenaan untuk memuktamadkan dana yang diperlukan dan kakitangan keselamatan untuk kerja pilihan raya.

Dalam perkara ini hari ini (Khamis) Suruhanjaya telah memaklumkan kepada wakil Kementerian Dalam Negeri Kesatuan dan Kementerian Kewangan.

Menurut suruhanjaya itu, setiausaha kementerian berkaitan akan memberi taklimat kepada pemeriksa. Pada kesempatan ini, bajet untuk mengendalikan pilihan raya akan diminta daripada jabatan kewangan. Begitu juga, Kementerian Dalam Negeri telah diminta memastikan kehadiran tentera, renjer dan anggota penguatkuasa undang-undang lain untuk keselamatan.

Menurut sumber Sayap Penyelarasan Komunikasi dan Jangkauan Suruhanjaya Pilihan Raya, Suruhanjaya Pilihan Raya mahu mendekati Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Pertahanan untuk penempatan tentera dalam pilihan raya.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah memanggil seorang pegawai dari Direktorat Operasi Tentera pada 10 (Jumaat) untuk taklimat mengenai pengaturan pilihan raya.

Ketua Menteri sementara Mohsin Naqvi dan Ketua Setiausaha Wilayah dan Ketua Polis telah dijemput ke Sekretariat ECP pada 13 Mac untuk membincangkan pilihan raya Punjab.

Seorang pegawai kanan ECP berkata Perkara 220 mewajibkan semua pegawai pentadbiran membantu Suruhanjaya Pilihan Raya dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab mereka.

Mengikut skim itu, calon boleh memfailkan kertas pencalonan mereka mulai 12 Februari hingga minggu pertama, Suruhanjaya Pilihan Raya akan mengeluarkan senarai calon pada 1 Februari dan kertas penamaan akan disahkan pada 22 Februari.

Jadual Pilihan Raya Punjab

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, Tribunal Rayuan telah memutuskan untuk memutuskan rayuan pencalonan menjelang 2 Februari dan mengeluarkan senarai calon yang disemak pada Mei.

Begitu juga, 5 April adalah tarikh terakhir untuk penarikan balik kertas pencalonan, penerbitan senarai yang disemak, simbol pilihan raya pada 6 April dan pengundian untuk pilihan raya Dewan Punjab pada 30 April.

Pemberitahuan itu menyatakan bahawa jadual pilihan raya yang dikhaskan untuk wanita dan bukan Islam di Dewan Wilayah Punjab juga akan diguna pakai, senarai keutamaan khas kerusi yang dikhaskan untuk wanita dan bukan Islam juga akan digunakan kepada pegawai pilihan raya. ? Tarikh akhir pemfailan ialah 14 Mac.

Ia juga mengeluarkan jadual pemilihan untuk 6 kerusi Dewan Undangan Negeri kerana pemimpin PTI gagal memaklumkan ECP dalam tempoh 70 hari kerusi yang mereka mahu tandingi.

About admin

Check Also

Segelintir anasir sesat tidak mampu menggoyahkan tekad rakyat Balochistan: COAS Munir

Panglima Tentera Darat (COAS) Jeneral Asim Munir berkata pada hari Khamis bahawa “beberapa elemen sesat” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold