BPA melantik Ahmed Shehzad Farooq sebagai pesuruhjaya pilihan raya

LAHORE: Jawatankuasa Interim Lembaga Kriket Pakistan pada hari Jumaat mengumumkan nama Pesuruhjaya Pilihan Raya untuk mengendalikan pemilihan Persatuan Peringkat Bahagian Pertama Daerah untuk Presiden BPA.

Bekas Timbalan Peguam Negara dan bekas Setiausaha Persatuan Peguam Mahkamah Agung Ahmed Shehzad Farooq Rana dilantik semula sebagai Pesuruhjaya Pilihan Raya oleh penaung PCP Perdana Menteri Shehbaz Sharif di bawah Perkara 29 Perlembagaan PCP 2014. Perlembagaan 2019 digantung.

Jawatankuasa Interim BPA telah dibentuk pada 22 Disember tahun lalu selama 120 hari.

BPA juga telah melantik 13 Timbalan Pesuruhjaya Pilihan Raya untuk menjalankan pilihan raya dari peringkat daerah ke mandal untuk membentuk badan pengelola. Walaupun kriket bahagian juga telah dihidupkan semula, hanya WAPDA yang secara rasmi memutuskan untuk menghidupkan semula pasukannya. Empat

Wakil daripada jabatan dan beberapa kesatuan serantau membentuk BoG, yang memilih pengerusi BPA yang seterusnya.

“Selepas pengumuman itu, Encik Rana mengambil alih tugas pada Khamis. Beliau bertemu Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif PCP Encik Najam Shetty dan membincangkan proses pemilihan untuk dimulakan di kira-kira 50 daerah,” kata seorang pegawai PCP dalam satu kenyataan media.

“Suruhanjaya Pilihan Raya telah melantik 13 Timbalan Pesuruhjaya Pilihan Raya untuk menjalankan pilihan raya yang bebas, adil dan telus di daerah ini dengan berunding dengan Yang Dipertua. Antaranya, Abdul Malik, Ahsan Ahmad Jatoi, Chaudhry Asim Rashid, Farhan Zia, Khalid Mitra, Kawar Mehmood, Kushal Qazi. , Malik Sardar Khan, Mohsin Shabbir Badi, Mubasher Maqsood Zafar, Mukesh Kumar, Shahid Goyar Khan dan Shahid Goyar Khan.

Sementara itu, sebagai sebahagian daripada proses itu, daftar pemilih lembaga daerah telah dimuat naik di laman web PCP.

Bantahan terhadap senarai ini boleh difailkan di laman web electionpcb.com.pk dalam tempoh empat hari akan datang. Keputusan Pesuruhjaya Pilihan Raya mengenai aduan itu adalah mengikat.

Dan, Disiarkan pada 4 Mac 2023

About admin

Check Also

Kecurian di rumah pemain kriket

LAHORE: Pencuri mencuri mata wang asing dan barangan berharga lain dari rumah pemain kriket Muhammad …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold