AS menggesa Pakistan untuk terus bekerjasama dengan IMF dalam pembaharuan bagi menambah baik persekitaran perniagaan

Jabatan Negara AS telah meminta Pakistan untuk “bekerja” dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, khususnya untuk menambah baik persekitaran perniagaan negara itu, yang akan menyediakan Pakistan dengan “pelaburan berkualiti tinggi”. Membantu menarik.

Jurucakap Jabatan Negara Ned Price membuat komen itu sebagai menjawab soalan pada taklimat akhbar mingguan Rabu.

“Kami menggalakkan Pakistan untuk bekerjasama secara khusus dengan IMF dalam pembaharuan yang akan menambah baik persekitaran perniagaan Pakistan. IMF percaya bahawa berbuat demikian akan membantu perniagaan Pakistan menjadi lebih berdaya saing [dan ] menarik pelaburan berkualiti tinggi.” katanya..

Rizab negara adalah kurang daripada satu pertiga daripada importnya, kerana kerajaan bergelut untuk melaksanakan langkah-langkah untuk memenuhi program bantuan kewangan lanjutan IMF bernilai $1 bilion.

Berikutan jaminan berulang kali Menteri Kewangan Ishaq bahawa DAR adalah “muktamad”, pemiutang antarabangsa telah mendapatkan jaminan daripada Pakistan. Pembiayaan disediakan dalam pelbagai cara. Pelan IMF.

Sebagai jawapan kepada soalan ringkas sama ada Amerika Syarikat prihatin terhadap keadaan semasa di Pakistan, yang menghadapi masalah ekonomi utama, cabaran politik dan peningkatan serangan pengganas, Amerika Syarikat telah menyokong Pakistan selama beberapa dekad.

Beliau berkata bahawa Pakistan akan bekerjasama dengan institusi kewangan antarabangsa untuk membawa IMF ke arah pembangunan mampan.

Beliau berkata bahawa Amerika bersedia dan mampu bekerjasama dengan Pakistan dan penduduk di rantau kita.

Ditanya sama ada AS akan menggunakan “pengaruh mesra” untuk melindungi Pakistan di IMF, jurucakap itu berkata: “Pada penghujung hari, Pakistan telah membuat keputusan ini untuk membuka IMF. Ia seperti kewangan.”

Menggalakkan Pakistan untuk terus mengusahakan pinjaman itu, Price menekankan bahawa teknologi, hubungan pasaran dan sistem pengurusan yang dikaitkan dengan perjanjian itu bernilai lebih daripada “dolar pelaburan berpotensi”.

“Syarikat Pakistan yang mengambil bahagian akan meningkatkan daya saing, menjana pertumbuhan ekonomi, yang akan meningkatkan pekerjaan dan pendapatan isi rumah,” katanya.

Seorang pegawai Jabatan Negara berkata beliau yakin Pakistan boleh kekal di landasan ke arah pembangunan mampan “dengan membuat keputusan ekonomi yang diperlukan”.

Terdahulu, ketua PTI Imran Khan, semasa menjawab soalan mengenai penglibatan polis dalam keganasan terhadap perarakan Hurriyat di Islamabad, berkata tentang “pertempuran di Lahore sebelum perhimpunan” dan “” saya memberitahu Dia meminta semua orang bertindak dengan sabar.

About admin

Check Also

Rupee merosot lebih Rs3 berbanding dolar dalam pasaran antara bank

Gagal mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa, pasaran mata wang runtuh apabila rupee Pakistan menyusut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold