17 maut, 100 cedera dalam letupan bangunan Dhaka

Dhaka: Sekurang-kurangnya 17 orang terbunuh dan ratusan cedera dalam satu letupan di sebuah bangunan pejabat di daerah perniagaan Dhaka, ibu negara Bangladesh.

Punca kebakaran tidak jelas, tetapi kebakaran maut dan letupan adalah perkara biasa di Bangladesh, di mana langkah keselamatan selalunya longgar.

Letupan berlaku di tingkat bawah bangunan tujuh tingkat di Gulistan, hab borong utama Dhaka, kira-kira jam 5 petang (waktu tempatan).

Letupan itu memusnahkan beberapa tingkat bangunan dan dinding sisi dan menghantar serpihan dan serpihan terbang ke jalan-jalan yang sibuk. Inspektor Polis Pachu Mia berkata bahawa 17 orang, termasuk dua wanita, terbunuh.

Pengarah hospital berkenaan, Nazulul Islam berkata, lebih 112 orang sedang dirawat di Hospital Kolej Perubatan Dhaka akibat kecederaan di kepala, patah tulang dan kecederaan lain.

“Sifat kecederaan menunjukkan bahawa ia adalah kebakaran besar,” katanya ketika beratus-ratus doktor dan jururawat berkumpul. Katanya, sebahagian daripada mereka yang cedera telah dihantar ke hospital lain di bandar ini.

Brigedier Jeneral Moinuddin, Ketua Balai Bomba berkata, pasukan penyelamat tiba di tempat kejadian dalam tempoh tujuh minit selepas kebakaran, namun usaha menyelamat gagal akibat kerosakan.

‘Sekarang ada risiko memasuki bangunan. “Tiang dan rasuk perlu diperkukuhkan untuk meneruskan (usaha) tingkat bawah dan pemulihan bawah tanah,” kata Uddin.

Tambahnya, terdapat kemungkinan orang ramai masih terperangkap di dalam bangunan itu. Tiada saluran gas di bawah bangunan dan tiada tanda-tanda bahan letupan, katanya. Katanya, pihaknya sedang berusaha untuk mengetahui punca letupan itu.

Saudara-mara yang prihatin berkumpul di lokasi letupan untuk mencari orang tersayang mereka yang hilang. Pemandu bas yang terkena letupan itu berkata, 30 penumpang cedera selepas kenderaannya melalui bangunan berkenaan.

Diterbitkan pada 8 Mac 2023 Pagi.

About admin

Check Also

Sekatan ke atas wanita Afghanistan amat mengecewakan: Bilawal

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu: Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari berkata pada hari Rabu bahawa pemerintah Taliban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dramacoold